„Kriminalisté nyní zjišťují veškeré okolnosti této tragické události, v tuto chvíli probíhají procesní úkony,“ řekla mluvčí frýdecko-místecké policie Karolína Bělunková a dodala: „Kriminalisté již zahájili úkony trestního řízení v souvislosti s trestnými činy proti životu a zdraví, konkrétní trestný čin vyplyne ze závěrů prověřování.“ V úvahu přichází například obvinění z usmrcení z nedbalosti.

Hodinu ji oživovali

Muž s dcerami na raftu vyjel z Dobré. Posádka člunu měla záchranné vesty a utonulé děvčátko i helmu. Před soutokem Morávky s Ostravicí se člun převrhl. Otec a starší dcera se dostali na břeh. Po vyšetření je sanitka převezla do frýdecko-místecké nemocnice.

Nad mladší dcerkou se ale zavřela voda. Její tělo hasiči vylovili z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku bez známek života. 

„Tým záchranářů začal ihned s rozšířenou resuscitací. Dítě bylo zaintubováno, o jeho dýchání se staral ventilátor a posádka prováděla nepřímou srdeční masáž. Za podpory léků a přístrojové techniky se po více než tři čtvrtě hodině podařilo obnovit činnost dívčina srdce,“ popsal boj o život mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Dívenka vyplavala zpod jezu

Vrtulník pacientku následně transportoval na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. „V době předání byl krevní oběh dítěte nestabilní a jeho stav velmi kritický,“ dodal Humpl. V nemocnici dívenka později zemřela.

„Voda pod splavem mlela vodácké vybavení. Pádla, přilbu, doufala jsem, že to jen někomu uplavalo. Ale pak voda vypustila zřejmě tělíčko. Nebylo to vůbec vidět, na hladině byla jen záchranná vesta,“ řekla TV Polar svědkyně.

Dívčino tělo držel jez poblíž baseballového hřiště. Holčička neměla sílu se z vodního víru dostat...

 

Tři oběti, jedna se stále hledá

V době neštěstí platil na řece Morávce první stupeň povodňové aktivity. Dopoledne tam hladina dokonce stoupla na druhý stupeň. V řece Ostravici platil první stupeň už od sobotního večera.

Současné vydatné deště tak v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. V sobotu vytáhli hasiči z řeky Osoblaha na Bruntálsku tělo utonulého muže (†60). Po jeho přítelkyni, jejíž tělo lidé ve vodě také viděli, policisté pátrají. Proud ji možná odnesl do nedalekého Polska.

Fotogalerie
40 fotografií