„Pátrání po ženě, která se zřejmě v sobotu odpoledne utopila v řece Osoblaze na Bruntálsku, nezačne dnes (v pondělí), ale nejdřív v úterý. Nasazení pátracích týmů neumožní stále příliš vysoká hladina řeky, která je pro pátrací týmy stále nebezpečná,“ řekla mluvčí policie Zlatuše Viačková.

V sobotu okolo 17. hodiny lidé policii nahlásili, že v oblasti Arnultovic, Jindřichova a Janova na Bruntálsku viděli lidské tělo. Hasiči ho vytáhli na břeh. Šlo o mrtvolu muže staršího šedesáti let z nedalekých Petrovic.

Viděli i druhé tělo

V toku bylo podle policie spatřeno také další tělo, podle předběžných informací ženské. Dosud nebylo nalezeno. Co se ale na břehu řeky Osoblahy stalo, policisté zatím neví.

Policisté už znají totožnost mrtvého muže. Šlo o muže staršího 60 let, který v jedné z obcí v této oblasti pobýval. Podle zjištěných informací byla v jeho přítomnosti také žena, kterou se ale policistům nepodařilo najít. Je předpoklad, že jde právě o pohřešovanou osobu, jejíž tělo lidé spatřili ve vodě.

Může být až v Polsku

Rozsáhlou pátrací akci, i s nasazením vrtulníku, počasí zatím neumožnilo. Policisté tak v sobotu a neděli jen vizuálně kontrolovali břehy, jestli se tělo někde nezachytilo. Počítají i s možností, že proud tělo odnesl do nedalekého Polska. Polské kolegy proto kontaktovali už v sobotu.

Hladiny řek v Moravskoslezském kraji stoupaly vinou dešťů od čtvrtka minulého týdne. Na některých místech dosáhly i druhého, pouze výjimečně třetího stupně povodňové aktivity. V případě řeky Osoblahy se hladina dostala pouze těsně k úrovni prvního stupně.

Vydatné deště tak v Moravskoslezském kraji mají zřejmě tři oběti. Kromě dvou lidí na Bruntálsku jde o školačku (†8), která se utopila v neděli na Frýdecko-Místecku. Při sjíždění rozvodněné Morávky se tam s ní, jejím otcem a starší sestrou (15) raft převrátil. Otec a dívka se dostali na břeh, školačka později zemřela v nemocnici.

Fotogalerie
96 fotografií