Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Účet za povodně: Lidské životy i stamilionové škody. Češi v pojištění pokulhávají, tvrdí expertka

Autor: Pavlína Horáková - 
23. června 2020
05:20

Osm lidských životů a škody za stovky milionů korun. To je smutná statistika víkendových povodní a přesto, že konkrétní čísla ještě nejsou dostupná, jedno je jisté. Škody bohužel přesáhly hodnoty minulého týdne a pojišťovny budou mít plné ruce práce. Na čem nejčastěji ztroskotají plnění pojišťoven a v čem dělají klienti u podpisu smlouvy největší chybu? Nejen o tom hovořila právnička České asociace pojišťoven Lucie Žulavská.

Podle odhadů odborníků po sobě víkendové povodně zanechaly spoušť v řádech desítek až stovek milionů korun. „Čísla zatím nemáme k dispozici, ale dá se bohužel očekávat, že tento víkend bude ten nárůst škod větší oproti tomu, co se stalo minulý týden,“ uvedla specialistka na neživotní pojištění Lucie Žulavská.

Video  Epicentrum, Lucie Žulavská  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Výše škod způsobených přírodními živly se rok od roku zvyšuje. „Tento rok, co se týče živelních událostí, bude z pohledu pojišťoven velmi vysoký,“ potvrdila Žulavská nepříjemnou statistiku.

Povodeň versus záplava

Klíčové je pro klienty pojišťoven porozumění a rozlišení pojmů povodeň a záplava. „Zatímco povodeň je rozlití říčního toku nebo potoka, záplavou je zaplavení jakéhokoliv území, to znamená, že se může jednat o vodu v důsledku přívalových dešťů, může se jednat o vytečení z kanálu nebo vody či bahna z okolních polí,“ řekla Žulavská.

Vysvětlila, že většina pojišťoven má v pojistných smlouvách krytí obojího, ale jsou i pojišťovny, které to striktně rozdělují. „Je tedy potřeba si opravdu pohlídat, jak mám pojistnou smlouvu nastavenou,“ upozornila na jednu z nejčastějších chyb klientů.

Kromě pojištění nemovitosti zdůraznila i důležitost co nejrozsáhlejšího pojištění vozidla. „Je důležité mít sjednáno buďto havarijní pojištění, anebo připojištění živelních událostí k povinnému ručení, je důležité klienty upozornit na to, že ze samotného povinného ručení takovéto škody opravdu kryty nebudou,“ uvedla v pondělním Epicentru.

Úmyslné ukončení života

„Pokud někdo nedbá výstrahy integrované záchranné služby a pohybuje se v zónách zvýšeného nebezpečí, případně by se až v absurdních situacích jednalo o úmyslné ukončení života, tak toto by samozřejmě pojišťovny nekryly,“ vysvětlila právnička situaci okolo životních a úrazových pojištění.

Při vzniku škody by prvním krokem měl být telefonát příslušné pojišťovně. Nejdůležitější je škody na majetku zaevidovat, sepsat seznam a vše nafotit. „Je potřeba, aby klient co nejdříve začal s odklízením, aby zamezil vzniku ještě dalších škod,“ připomněla Žulavská.

Pokulhávající Česko

Přestože podle Žulavské v poslední době roste počet pokusů o pojišťovací podvody, pojišťovny v Česku plní svou povinnost většinou dříve, než jsou zákonem stanovené lhůty a plní ve sto procentech opodstatněných žádostí.

Zmínila ale také poměrně nízkou propojištěnost našich občanů: „Bohužel za zbytkem Evropy pokulháváme… V okolních zemích, Německu, Rakousku je v podstatě 100 % majetku pojištěno. V České republice jsme na nějakých dvou třetinách, ale ne v plném rozsahu.“

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa