Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dovolená po koronaviru: V letadlech dál jako sardinky, ale s rouškami. A nástup v rozestupech

Autor: Nikola Forejtová - 
24. června 2020
05:02

Čeká vás první let po koronavirové krizi? Nezapomeňte na roušku, dezinfekci a také na online check-in, nabádají cestovní kanceláře. Řada cestovek od 1. července plánuje lety do Řecka a Bulharska. Nadále platí povinnost nosit na palubě letadla ochranu nosu a úst, během nástupu a samotného letu pak mají lidé dodržovat rozestupy. Cestující pak budou usazováni řadu od sebe, případně sami na trojsedačku - to ale pouze v případě, že to kapacita umožní, řekla Blesk Zprávám mluvčí Smartwings Vlaďka Dufková. 

Vládní semafor na cestování už se vyjma Švédska, Portugalska a Velké Británie zelená a své hranice pomalu otevírají i exotičtější destinace. Již od 15. června se téměř bez omezení může cestovat po zemích Evropské unie a brzy se provoz vrátí i na oblohu. 

„První odlety do Řecka máme 1. července,“ zmiňuje pro Blesk Zprávy Petr Kostka z Exim tours. Od stejného data začnou turisté z Česka proudit i do Bulharska. 

V letadle s rouškou a s rozestupem

První lety ale nebudou tak jednoduché. Dovolenkáři tak budou muset dodržovat přísnější hygienická opatření. „Odlety se řídí jednotlivými dopravci. V tomto případě Smartwings. Vstup na palubu je možný jen s ochranou úst a nosu. Platí povinnost pak mít ochranu nasazenou po celou dobu letu,“ podává Blesk Zprávám obrázek o cestování mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Cestovní kanceláře tak apelují na všechny dovolenkáře, aby se do letadla řádně vybavili rouškou, šátkem či jinou ochranou. Roušku je pak možné sundat ve chvíli, kdy se chcete najíst a napít. Na to je podle stránek Smartwings připravena. „Letadla jsou vybavena vzduchovými filtry HEPA, které zachytí 99,97 % virů a bakterií,“ upozorňují. 

O účinnosti HEPA filtru již dříve mluvila i hlavní hygienička Jarmila Rážová pro Blesk. „Ohledně větrání a používání vzduchotechniky platí, že není doporučeno používat recirkulační systémy, které nepřivádí do místnosti čerstvý vzduch, jedná se například o klimatizační split jednotky. Zároveň není doporučeno používat čističky vzduchu, které neobsahují hepa filtr,“ uvedla s tím, že základem je častá dezinfekce prostor. 

Kromě toho, že nás čeká několik hodin v roušce, chce letecká společnost dbát i na sociální distanc. Nastupování a vystupování tak bude kontrolováno a lidé budou muset vyčkat a dodržovat dvoumetrové rozestupy. „V případě dostatečně volné kapacity budou cestující usazováni s patřičnými rozestupy,“ dodává Smartwings.

„Pokud to dovolí obsazenost letadla, jsou cestující rozmisťováni na palubě tak, aby byla dodržena dostatečná vzdálenost (tzn. cestující je usazen sám na trojsedačku,  pokud se jedná o rodinu, ta je usazena pohromadě s tím, že sedadla v řadě před/za nimi zůstávají volná...),“ upřesňuje Blesk Zprávám mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Kapacity se tak nezmenšují cíleně, poloprázdné letadlo se ale bude případně využívat.

Letecké společnosti i samotné CK pak apelují na své klienty, aby zvážili i online check-in, aby se tak nemuseli zdržovat ve frontách k přepážce. Upozorňují také na to, že v letadlech si prozatím nekoupíte kromě jídla a pití nic navíc - letuška nebude nabízet parfémy, hračky či i drobnou elektroniku jako doposud. 

Dezinfekce pražského letiště Václava Havla za doby koronaviru Dezinfekce pražského letiště Václava Havla za doby koronaviru | Reuters

Zjistěte si, kde je povinnost nosit roušku

Blesk Zprávy se ptaly, jak to bude s dezinfekcí. Přes letištní kontrolu totiž neprochází tekutiny, které mají obsah větší než 100 mililitrů a které nejsou v průhledném uzavíratelném sáčku. Podle cestovních kanceláří a leteckých společností je dobré s sebou mít vlastní dezinfekční gel, který budou klienti používat v destinaci, ale jinak bude k dispozici na letišti, v hotelu a letadla jsou pak po každém letu přísně dezinfikována. 

Dovolenkář by se měl připravit i na to, že bude na místě pobytu dodržovat mimo obvyklá pravidla také nová opatření. „Po příletu do destinace budou na zákazníky jako vždy čekat naši delegáti a ti je seznámí s aktuálními místními předpisy, které je nutné dodržovat. Transfery z letiště do místa pobytu a zpět budou probíhat standardním způsobem autobusem, mikrobusem nebo osobním autem, s tím, že v průběhu přepravy budou ve většině destinací vyžadovány ochranné roušky,“ uvádí Šatný.

V Chorvatsku kupříkladu není povinnost nosit roušky na veřejnosti, i když to vláda doporučuje. Bulharsko pak v pondělí obnovilo povinnost nosit roušku ve veřejných prostorách. V Řecku je nyní povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách - prozatím dokonce hrozí turistům pokuta až 150 euro za nedodržování tohoto pravidla.

Koronavirus v Řecku. Koronavirus v Řecku. | Reuters

„Dodržování základních pravidel je v zájmu nás všech. Pokud by někdo nerespektoval pravidla, jistě ho na to upozorní personál hotelu, nepředpokládáme ale v tomto ohledu žádné problémy,“ dodává optimisticky mluvčí CK Fischer Jan Bezděk pro Blesk Zprávy.

Cestovky: Dovolená bude klidnější

Podle oslovených Cestovních kanceláří ale nebudou některá opatření na škodu. Ba právě naopak. „Dovolenou si určitě budou moci užít, v mnoha ohledech dokonce víc než v minulých letech. Letošní dovolená bude klidnější, protože do destinací přijede celosvětově méně lidí, než v posledních sezónách. Pláže a hotely proto nebudou tak naplněné a pro klienty to bude znamenat větší komfort,“ vysvětluje Bezděk a přidává se k němu i mluvčí CK Alexandria.

„Obrovskou výhodou bude mnohem menší množství lidí v letoviscích i na plážích, takže to bude velmi komfortní a navíc místní si budou  každého turisty obrovsky vážit. Navíc většina opatření není nijak extrémně omezující - rozestupy v jídelnách, na plážích či u bazénů jsou spíše plusem, na roušky při přepravě jsme v hromadné dopravě zvyklí i u nás a to, že z bufetového stolu Vám jídlo nabere číšník, by také neměl být ve finále nijak zásadní problém,“ přitakává Šatný. Uznává ale, že to bude v určitých směrech dovolená, na kterou nejsme zcela zvyklí.

Jiné to vedle letadla bude i v hotelech. Kromě již zmíněného omezování švédského stolu budou návštěvníkům dezinfikovat zavazadla a omezení bude i na recepci - hotely rovněž nabádají k online check - in. „Odpadne tím papírování na recepci, upraví se také režim all inclusive,“ vysvětluje Bezděk.

„Těch pravidel, která dovolenou významně ovlivní, je tedy opravdu jen menší část - ať už jde o zavřené vnitřní bazény či jiná omezení. Je třeba se na to připravit a brát to s úsměvem. Ten je ostatně základem každé dobré dovolené,“ uzavírá optimisticky Šatný.

Nutné je také zmínit to, že v současnosti není kromě již zmíněného Švédska, Portugalska a Velké Británie povinností předložit po návratu negativní test na covid-19.

viho ( 24. června 2020 11:23 )

Obvyklá konfigurace Boeingu 737-800 má pět WC, jedno pro posádku, jedno pro lepší třídu a tři pro economy. Dálková letadla mají WC ještě víc. Problém je spíše v tom, že letecká společnost nebude chtít nastavit klimatizaci tak, aby používala pouze čerstvý vzduch, protože to zvyšuje spotřebu. Takže 50 % vzduchu je recirkulováno, sice přes HEPA filtr, ale ten by se musel často měnit, nejlépe po každém letu, a to také asi nebudou dělat, protože to stojí několik set EUR. Znamená to riziko, že se bude virus uvolňovat z filtru mezi jednotlivými lety. Ale byznys je byznys a čínským společnostem na lidech nezáleží, hlavní je zisk.

picoda ( 24. června 2020 07:40 )

mbmb ( 24. června 2020 06:00 )

to bude zazitek , jen blazen zaplati za tu hruzu a jeste nevi zda neprijede domu s tucnou fakturou za zpatecni let.Problemu ma kazdy za cely rok plno a jeste na dovolene se nechat otravovat vsim moznym a nemoznym. Nejlepsi je WC v letadle kus pro dve ste lidi ,nekdy i bez vody !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa