Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kritické ohrožení dětí: Až 120 milionů jich může koronavirus poslat do chudoby

Autor: sova - 
28. června 2020
14:09

Nejnovější zpráva Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) uvádí, že vlivem šíření koronavirové infekce by mohlo být dalších 120 milionů dětí v jižní Asii vytlačeno do stavu chudoby. V jižní části největšího kontinentu, která je domovem zhruba čtvrtiny světové populace, došlo v posledních týdnech k rapidnímu zrychlení počtu osob infikovaných virem SARS-CoV-2. O zprávě UNICEF informovala americká stanice CNN.

Zatímco děti jsou méně citlivé na samotný virus, dopady jeho šíření pociťují často velice drasticky. UNICEF mluví především o ekonomických a sociálních důsledcích opatření a dalších souvisejících faktorů spojených s nárůstem nakažených.

Ve zprávě je podrobně popsána situace v osmi zemích – v Afghánistánu, Pákistánu, Indii, Nepálu, Bhútánu, Bangladéši, na Maledivách a na Srí Lance. V těchto oblastech žije podle odhadů 240 milionů dětí ve stavu „vícerozměrné chudoby“. To je stav, kdy​​ chudoba zahrnuje více životních faktorů, například špatné zdraví, nedostatek vzdělání, špatnou hygienu a nevyhovující kvalitu práce.

Dlouhodobý dopad krize by byl katastrofální

Pandemie by tak mohla během příštích šesti měsíců vytlačit dalších 120 milionů dětí přes tuto hranici chudoby.  „Dlouhodobější dopad hospodářské krize na děti se odehraje ale ve zcela jiném měřítku,“ varuje Jean Gough, který má v rámci UNICEF na starost právě oblast jižní Asie.

Indie nezvládá nápor koronaviru, (16.06.2020). Indie nezvládá nápor koronaviru, (16.06.2020). | Reuters

„Bez potřebných kroků by nyní covid-19 mohl zcela zničit naděje a budoucnost celé generace,“ dodává temně. Mezi problémy, kterým čelí děti v jižní Asii, patří nedostatečný přístup ke vzdělávání, odklon od plánování výživy, pauza ve vakcinačních programech a zvýšené riziko jejich zneužívání během opatření, uvádí zpráva.

Řešením je rychlejší přechod k udržitelnému rozvoji

Jedním z možných řešení, které navrhuje UNICEF, je univerzální balíček pro děti, který by zajistil, že drtivá většina domácností v jižní Asii bude mít přístup k minimální úrovni podpory příjmu.

Zavedení těchto opatření by pomohlo zemím jižní Asie v rychlejším přechodu z humanitární krize způsobené nemocí covid-19 k modelu odolného a udržitelného rozvoje. To by přineslo dlouhodobé výhody pro blaho dětí, hospodářství a sociální soudržnost,“ vysvětluje Gough.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa