Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Kuberu tlačili senátoři? Vystrčil se ostře pustil do Hamáčka: Lžete bez důkazů

Autor: Sabina Dračková - 
26. června 2020
05:05

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) obvinil senátory, že kvůli Tchaj-wanu dostali pod tlak později zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. Jeho smrt byla dosud spojovaná hlavně s tlakem z Číny. Podle Hamáčka Kuberovi hrozili odvoláním, když nepojede. A stejně teď prý tlačí i na současného šéfa Miloše Vystrčila (ODS). Důkazy však Hamáček podle svých slov žádné nemá. Proti tvrzení se ohradili senátoři i sám Vystrčil. A „vyřídit“ si to s Hamáčkem chtěl osobně.

Na psychickém stavu předsedy Senátu Jaroslava Kubery se podle předsedy ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka podepsal tlak senátorů a ne tlak Hradu a Číny. Právě o nátlaku na Kuberu z okolí prezidenta Miloše Zemana a čínské ambasády přitom mluvila přímo Kuberova dcera a manželka v souvislosti s jeho úmrtím.

Hrad i čínská strana si nepřejí, aby se státní návštěva českého šéfa Senátu na Tchaj-wan uskutečnila. Naopak senátoři jsou pro. Nového předsedu Senátu Vystrčila v záměru navázat na plán svého předchůdce podpořilo 50 z 52 hlasujících senátorů.

Video  Předseda Senátu Jaroslav Kubera po novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Hamáček hájí Hrad i Čínu

„Stejně jako Kubera se i Vystrčil dostal pod tlak senátorů, kteří se rozhodli, že toto bude hlavní téma, které budou razit. Jsem přesvědčen – a nemám pro to žádné důkazy –, že stejně jako Jardovi Kuberovi, tak i panu Vystrčilovi někdo přišel říct: ‚Když na ten Tchaj-wan nepojedeš, my tě odvoláme,“ překvapil teď v Deníku N Hamáček.

Právě Hamáček má v Číně významné kontakty. Díky propojení na Jaroslava Tvrdíka, který působí v čínské firmě CEFC, vyjednal v Číně nákup roušek a ochranných pomůcek pro český boj s koronavirem. Po Vystrčilovi tak chtěl, aby o Tchaj-wanu vůbec nemluvil. Hrozilo totiž, že by Čína mohla obchod s Českem odmítnout.

Hamáček teď Hrad i komunistický národ přímo brání. „Mimochodem, to je podle mě důvod, proč byl Jarda Kubera pod takovým tlakem. Žádná čínská ambasáda, žádný Hrad. Jarda Kubera byl pod tlakem svých senátorů, kteří mu říkali, že na ten Tchaj-wan musí, a když tam nepojede, odvolají ho. To podle mě přispělo k tomu, v jakém psychickém stavu byl,“ řekl také vicepremiér.

Video  „Čína nechápe demokratické principy. Schovává se za domácí aktéry,“ říká analytička.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hraje hru, je to hloupost, reagoval Vystrčil

Proti tomu se ale zmíněný Vystrčil okamžitě ohradil. Je to podle něj hloupost a vadí mu, že Hamáček něco takového tvrdí bez důkazů. Sama rodina Jaroslava Kubery Vystrčila v jeho cestě na Tchaj-wan podporuje, vdova Věra dokonce zřejmě pojede také.

K vyhrožování odvoláním Vystrčil řekl, že to nikdy nikdo nezmiňoval. „Nechápu, co to pan Hamáček zkouší a co to hraje za hru,“ řekl a kritizoval, že se ho na to Hamáček sám raději nezeptal, než začal takové věci bez důkazů pouštět do médií.

„Arogantní“ telefonát s Hamáčkem: Tak už ví, že jsem lhal

Hamáčkův útok na Senát Vystrčila zřejmě nenechal klidným, a tak se rozhodl, že Hamáčkovi sám zavolá. „Pane místopředsedo Hamáčku, chci se Vás zeptat, proč Deníku N o mně lžete?“ zeptal se prý Vystrčil.

Podle toho, jak citoval Hamáčkovu reakci, byla zřejmě dost chladná: „Hm. Tak jste jim řekl, že to, co jsem já řekl o Vás, není pravda.“ Na to dál Vystrčil přísně reagoval: „Samozřejmě jsem řekl, že lžete.“ Hamáčkova reakce opět naznačovala lhostejnost. „No tak vidíte, tak už to ví,“ řekl prý předsedovi Senátu Hamáček na jeho výtky. Vystrčilovi příznivci pak na sociální síti označili Hamáčkovu reakci za „arogantní a ubohou“. 

Senátoři: Žádný nátlak, konspirace

Hamáček v Deníku N dokonce ukázal na konkrétní senátory, kteří prý tlak na Kuberu vyvíjeli. Zmínil prezidentské kandidáty, kteří neuspěli proti Miloši Zemanovi. Těmi jsou ze současných senátorů Pavel Fischer, Jiří Drahoš a Marek Hilšer.

„O žádném nátlaku na předsedu Senátu nevím,“ řekl senátor Pavel Fischer a rýpl si ho Hamáčka: „Možná to takhle funguje ve Sněmovně nebo v ČSSD, ale v Senátu opravdu ne.“ Dodal také, že odjet na Tchaj-wan bylo od samého počátku suverénním rozhodnutím předsedy Senátu, které celá horní komora parlamentu nakonec podpořila. „To mluví za vše,“ uzavřel.

„Naprosto vylučuji, že bychom na Jaroslava Kuberu v Senátu vyvíjeli jakýkoli nátlak,“ uvedl na svoji obranu osočený Jiří Drahoš. Podle svých slov by uvítal, kdyby Jan Hamáček přestal šířit nepodložené konspirační teorie. „Od ministra vnitra to působí opravdu bizarně,“ dodal Drahoš.

Za své kolegy se postavil i lidovecký senátor Václav Hampl. „Mohl být tolik potřebnou nadějnou tváří ČSSD. Ale po vstupu do vlády s A. B., neochotou umožnit českým dobrovolníkům pomoci pár dětem ze Sýrie a po absurditě, že jsme hrozili Jaroslavu Kuberovi odvoláním, pokud by nejel na Tchaj-wan, si to již nemyslím,“ vzkázal směrem k Hamáčkovi.

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil vysvětluje, proč se rozhodl jet na Tchaj-wan.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zkritizovala, že Hamáček svoje ostré tvrzení ničím nepodložil. „Slova Jana Hamáčka o nátlaku na pana Kuberu kvůli cestě na Tchaj-Wan jsou nepodložená. ‚Je přesvědčen‘, ale ‚nemá důkazy‘. Možná to panu ministrovi není zřejmé, ale mnoha lidem není čínské patolízalství vlastní a jen chtějí poděkovat našemu spojenci a velkému investorovi,“ uvedla na obranu Vystrčila (ODS).

Fiala (ODS): Cestu podporujeme

Kdyby byl premiérem šéf ODS Petr Fiala, jeho spolustraník Vystrčil by podle Hamáčka na Tchaj-wan prý nejel. I tato Hamáčkova slova se druhé straně nelíbila. „Překvapuje mě, že Jan Hamáček ví, co bych udělal, kdyby...“ komentoval Fiala, který Vystrčilovu cestu už dříve podpořil.

„Miloš Vystrčil konzultoval svou cestu na Tchaj-wan i s celým předsednictvem ODS a má ve svém rozhodnutí naši plnou podporu,“ dodal Fiala. Poklonkování východním autoritativním režimům podle Fialy poškozuje zájmy ČR. Stejně tak je prý poškozuje střet zájmů premiéra, který „řeší celá EU, a nekonzistentní a slabá zahraniční politika“. „Jako premiér bych ani jedno z toho nepřipustil,“ uvedl Fiala.

Kritiku o tom, že Vystrčil dělá jinou zahraniční politiku než ostatní představitelé státu, zopakoval i Hamáček. Vystrčil na to ale už několikrát vysvětloval, že k zahraniční politice má jako druhý nejvyšší ústavní činitel právo zaujmout jiný postoj, pokud má pocit, že jsou postoje jeho kolegů špatné.

Dlouhodobě svoji cestu na Tchaj-wan navzdory čínským názorům Vystrčil obhajuje také potřebou bojovat za hodnoty, jako jsou svoboda, demokracie a suverenita Česka. To chce podle svých slov upřednostnit před „počítáním grošů“. Těm, kteří jeho cestu kritizují kvůli ekonomickým důvodům, vzkázal, ať myslí na budoucnost svých dětí. Existují však také názory, že Čína žádné odvetné kroky za to, že Vystrčil pojede na oficiální návštěvu území, které Čína považuje za své, neučiní.

monhtik ( 28. června 2020 10:58 )

Inu, potrefená husa zakejhala. Pana Vystrčila evidentně nezajímají zájmy republiky, zajímá ho jen a jen jeho zájem, zviditelnit se a udělat něco na truc všem. A že tím zničí i zájmy mnoha podnikatelů atd. mu je putna.

zamyslete ( 26. června 2020 18:06 )

Samozrejme ze senatori natlacili Kuberu nekam kam on vubec nechtel. Kdyz videl jake politikum a tanec nastava ohledne nasich a cinskych vztahu u Hriba a jeho truc akce + okamzity dopad na nase vnimani Cinou a problemy co nastaly, zrejme usoudil ze nebude pritapet pod kotel. Bohuzel urciti senatori co vidi jen svuj prospech okopavat za jakoukoliv cenu Zemanovi a vlade kotniky ho pod pohruzkami ci vydiranim natlacili do kouta a on ten natlak proste zdravotne nezvladl. Hamacek rekl nahlas, kdyby byl Vystrcil ve vlade, tak by na Thaj-wan provkovat neletel.

e.lesanova ( 26. června 2020 15:57 )

Co dokáží "senátoři", včetně výkvětu opozice, jsme se už přesvědčili dávno...provokace, udání, podrazy, lhaní....nic nového.... Vystrčil si prostě potřebuje zaprovokovat hlavně proti MZ, premiérovi, 90% obyvatel ČR, dovoluje si zasahovat do zahraniční politiky bez ohledu na názor MZV....a jako bonus to zaplatí daňoví poplat­níci­...nes­kuteč­ná arogance, nezodpovědnost, tupost všech zúčastněných....je jasné, kteří jedinci z téhle bandy provokatérů tenhle výlet prosazují

viteli ( 26. června 2020 14:43 )

Vystrčil dělá podvratnou činnost proti Číně, v Číně by se bál přistát, stejně jako podvraťák Drahoš.

viteli ( 26. června 2020 13:57 )

ČR, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznávají, tak co Vystrčil blábolí a dělá naschvály. Už vidím jak se budou senátoři na Věru Kuberku skládat a platit ze svého, jiný program než antičína a škodit ČR nemají. Hamáček jim do těch prasáren hodil vidle

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa