Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrtonosné bleskobití v Indii: Za jediný den zemřelo přes 100 lidí!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: reprofoto/twitter)
Autor: ČTK, VaB - 
25. června 2020
22:18

V severní a západní Indii blesky zabily za jediný den nejméně 107 lidí a mnoho dalších bylo zraněno! Čtvrteční bilance je ale jen jedna z nejvyšších za poslední roky. 

Nejméně 107 lidí zemřelo ve čtvrtek v severní a západní Indii po zásahu bleskem. Desítky dalších lidí byly zraněny. V jihoasijské zemi začala sezona monzunových dešťů, při kterých nejsou ztráty na životech při zásahu bleskem ničím neobvyklým. Dnešní bilance je však nejvyšší za několik posledních let, píše agentura AFP s odvoláním na indické úřady.  

Okolo 83 lidí zemřelo ve východoindickém státě Bihár a dalších 24 v severním státě Uttarpradéš. Počet mrtvých může ještě vzrůst, uvádějí úřady v Biháru, které ještě čekají na další statistiky z odloučených oblastí uvnitř státu. 

Za rok 2018 zemřelo po zásahu bleskem v Indii okolo 2300 lidí, uvádí oficiální statistiky. Monzunové deště, které jsou v jižní Asii životně důležité pro doplnění zásob vody, trvají zhruba od června do září. Každoročně je provází živelné pohromy. Kromě blesků tamní obyvatele sužují i záplavy či sesuvy půdy. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání