Netradiční piknik má na svědomí aktivistická skupina Extinction Rebellion, která podobnými činy upozorňuje na důsledky globálních klimatických změn. Tentokrát oslovili prezidenta Miloše Zemana a chtěli s ním diskutovat o suchu v Česku.

S extremisty se nediskutuje

„Vážený pane prezidente, už dlouho jsme Vás nikde neviděli a začínáme si dělat starosti. Nejen o Vás – věříme, že se Vám daří dobře – ale vrásky nám dělá především stav naší země a krajiny, která je na tom rok od roku hůře, a to v neposlední řadě díky nečinnosti vlády uprostřed katastrofického sucha,“ oslovují Zemana v dopise a dále jej zvou, aby se zúčastnil pikniku na Pražském hradě.

Podle informací zveřejněných na facebooku události chtěli aktivisté zůstat na nádvoří, dokud se k nim hlava státu nepřidá. Což se jim nepodařilo: „S extremisty se nediskutuje,“ reagoval v SMS zprávě redakci iDNES.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotaz, zda se Zeman hodlá s aktivisty sejít. Podle serveru Aktu.cz tak zůstalo po zavírací době ve 22 hodin na nádvoří asi 15 aktivistů.

Zasáhli těžkooděnci

Nepomohly ani výzvy policie, a proto nastoupili těžkooděnci, kteří je naložili do antonu a odvezli z Hradu. Podle Aktu.cz byly za dokumentování totožnosti osoby zajištěny a následně propuštěny. Celá událost bude předána správnímu soudu.

Fotogalerie
11 fotografií