Bulharsko zabaví v létě i v zimě

Bulharsko je tradičním cílem našich zájezdů již od padesátých let, kdy v této zemi vyrostly první turistické komplexy. Od té doby se mnohé změnilo. Bulharsko je pohostinné a pro nás je cenově výhodné, takže jde o ideální místo i pro rodinnou dovolenou. K přímořským letoviskům patří Nesebar, Albena, Zlaté písky, Slunečné pobřeží, Sozopol, Balčik, Varna, Primorsko, Burgas a Kranevo. V zimě se zase turisté hrnou do lyžařských středisek Borovec, Pamporovo a Bansko.

TIP: Z těchto zemí se vrátíte, aniž byste museli podstoupit karanténu a test na Covid-19: Řecko, Itálie, Bulharsko, Kanárské ostrovy, Německo, Polsko, Maďarsko, Slovensko a Rakousko. Sledujte aktuální nabídku nabídku zde.

Zlaté písky
Autor: Čedok

Klenoty UNESCO

Své místo na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO si zaslouží Rilský klášter, Skalní kostely v Ivanovu, Bojanský kostel a antické město Nesebar. V hlavním městě, Sofii, si nenechte ujít Katedrálu svatého Alexandra Něvského a mešitu Banja Baši. Na seznamu nehmotného kulturního světového dědictví UNESCO je zapsán rituál nestinarstvo (patří do něj i tanec po žhavých uhlících), tradiční výroba koberců (bistriškite babi), uvazování červeno-bílé panenky (martenici) na stromy k uvítání jara či festivaly v Koprivštici a v Perniku.

Nesebar
Autor: Čedok

Varna ve víru letních festivalů

Varna se rozkládá na březích Černého moře. Vedle toho, že jde o třetí největší město Bulharska, tak se zde nachází i největší bulharský přístav. Své sídlo zde má vrchní velení bulharského námořnictva. V létě se zde pořádají různé festivaly jako je např. Týden moře, mezinárodní hudební festival Varenské léto a Mezinárodní jazzový festival. Zajděte si i do zdejšího muzea. Nadchne vás nejstarší zlatý poklad na světě (z období 4560 – 4450 před n. l.).

Varna
Autor: Čedok

49 % evropských druhů motýlů žije v Bulharsku

Bulharsko se nachází na ideálním místě, kde všechno hraje do karet různorodosti rostlinné a živočišné říši. Má jednu z nejvyšších úrovní biodiverzity v Evropě. Můžete se o tom přesvědčit ve 3 národních parcích, 11 přírodních parcích, 10 biosférických rezervacích a 565 chráněných oblastech. V Evropě máme 233 druhů savců, z toho 93 druhů najdete v Bulharsku! Daří se tady i motýlům: poletuje tady polovina všech evropských druhů. Suma sumárum, v tomto balkánském ráji žije 41 493 druhů rostlin a živočichů. Prohání se zde např. 106 323 jelenů. Více než 35 % bulharské rozlohy připadá na lesy.

Bulharská kuchyně

Bulharská kuchyně je chutná. Oblíbené jsou studené polévky. Masa se připravují nejčastěji na elektrickém grilu nebo na roštu na dřevěném uhlí. Hlavním jídlem je obvykle mleté maso (skopové, hovězí, jehněčí, telecí či vepřové, často ve směsi), se zeleninovou přílohou nebo rovnou v zelenině zabalené (vinný list, paprikový lusk), s rýží nebo tmavým chlebem. Nejznámější specialitou je balkánský sýr či bjurek (pečivo plněné kozím sýrem).

V Bulharsku se pije rakije (pálenka z hroznů, ale též z meruněk, broskví či švestek), víno nebo místní pivo. Na trhu je k dostání i brandy (Sljančev Brjag, Pliska, Pomorie, Black Sea Gold, Preslav), vodka, rum a whisky místní výroby a slušné úrovně.

Tak co, vyrazíte letos na dovolenou do Bulharska?