Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Experti řekli, jak koronavirus může poškodit mozek: Mrtvice, delirium i „pocuchané“ nervy

Autor: Darina Jíchová - 
8. července 2020
16:00

Vědci z londýnské univerzity UCL ve své studii uvedli, že v poslední době u pacientů s koronavirem zaznamenali zvýšený počet případů se zánětem mozku. Zaměřili se proto na to, jak virus způsobující nemoc covid-19 právě mozek poškozuje. Podle jejich závěrů může nákaza vyvolat delirium nebo mrtvici či další vážné poškození. Experti z UCL upozornili, že lékaři by měli věnovat zvýšenou pozornost neurologickým nebezpečím, které koronavirus představuje, uvedl list Daily Mail.

Svoje závěry odborníci publikovali v akademickém časopisu Brain, poznamenali, že „poškození mozku se vyskytlo u více pacientů, než očekávali“. Podle expertů z UCL se u nakažených pacientů vyskytuje akutní diseminovaná encefalomyelitida (ADEM), kterou trpí nejčastěji děti, a postihuje mozek i míchu.

Vědci naznačili, že podobné obtíže může způsobit jakákoliv infekce, dokonce i rýma, při ADEMu dochází k aktivaci imunitních buněk, které začnou napadat tukový ochranný obal nervů. „Identifikovali jsme větší počet pacientů, než jsme očekávali, s neurologickými obtížemi jako zánět mozku,“ uvedl autor studie, neurolog Michael Zandi. „Výskyt těchto problémů ne vždy závisí na závažnosti respiračních symptomů,“ dodal.

Neurologická pandemie po pandemii chřipky

„Musíme být velmi pozorní a hledat tyto komplikace u lidí, kteří měli covid-19,“ vyzval Zandi. Připomněl pandemii von Economovy encefalitidy z 20. a 30. let minulého století, která naplno udeřila po pandemii španělské chřipky. Lékařská obec dlouho diskutovala, zda spolu chřipka a mozkové onemocnění nějak souvisí, etiologie nemoci zůstává neobjasněná.

ADEM není jedinou neurologickou komplikací, na kterou vědci narazili. Koronavirus může vyvolat delirium, mrtvici nebo nervové poškození. Zandi a jeho tým při svém výzkumu pracovali se 43 pacienty ve věku od 16 do 85 let, kteří měli neurologické symptomy a zároveň u nich byl potvrzen covid-19. Do studie byli zařazeni i lidé, u kterých bylo pouze podezření na koronavirus.

Experti uvedli, že u mnoha nakažených pacientů se nevyskytovaly respirační obtíže spojované s koronavirem. Ve skupině se jim podařilo identifikovat 10 případů s dočasnou mozkovou dysfunkcí, konkrétně s deliriem, 8 pacientů prodělalo mrtvici a u dalších osmi vlivem koronaviru došlo k poškození nervů. U 12 pacientů vědci objevili zánět mozku, u 9 z nich byl diagnostikován ADEM.

„Není to virus sám, ale jím vyvolané imunitní reakce“

Neurolog Zandi vysvětlil, že za normálních podmínek v Londýně vidí asi jednoho dospělého pacienta s ADEMem za měsíc, během koronaviru je to nejméně jeden za týden. Nicméně virus SARS-CoV-2 nebyl u žádného pacienta zjištěn v mozkomíšním moku. Což podle odborníků nasvědčuje tomu, že koronavirus přímo nezpůsobuje neurologické problémy, vyvolává však různé imunitní reakce, právě ty mají na svědomí poškození mozku. „Není to virus sám, ale jím vyvolané imunitní reakce, které způsobují neurologické obtíže,“ objasnil Zandi.

Lékaři si musí být vědomi nebezpečí

Zandi rovněž zdůraznil, že je třeba provést studie zabývající se tím, proč se u pacientů s covidem-19 objevují neurologické komplikace. „Nemoc známe zatím jen pár měsíců a nevíme, jaké trvalé následky může způsobit,“ prohlásil kolega Zandiho, neurolog Ross Paterson.

„Lékaři si musí být vědomi toho, že tu existuje riziko mozkového onemocnění, včasná diagnóza může zmenšit následky neurologického poškození,“ dodal Paterson. „Lidé zotavující se z koronaviru by měli vyhledat lékařskou pomoc, pokud na sobě začnou pozorovat nějaké neurologické problémy,“ upozornil Paterson.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa