Noční svítící oblaka, při kterých mraky i ve tmě doslova stříbrně září, jsou nevšedním úkazem, který se vyskytuje zpravidla při letním slunovratu. Nejčastěji se vyskytují okolo půlnoci. Mnohé jistě překvapí, že se nejedná o „běžná“ načechraná oblaka, která můžeme pozorovat i ve dne ve výšce několika kilometrů.

Zatímco běžné oblaky se v našich zeměpisných šířkách vyskytují do 12 kilometrů nad povrchem, tj. v části atmosféry, které se říká troposféra, noční svítící oblaky se vyskytují mnohem výše - v horní části mezosféry ve výškách kolem 80 - 85 km,“ dočteme se na odborném webu Optické úkazy v atmosféře. „Tyto oblaky jsou velmi tenké a nejspíše je tvoří drobné ledové částice.“ Jejich noční stříbřité prosvětlení potom „zařizují“ zbytky slunečních paprsků.

Trocha magie ve vzduchu

Ojedinělý jev zachytil svým fotoaparátem známý fotograf Jan Hodač v Libčicích nad Vltavou. „Jako krajinářský fotograf jsem se předloni registroval přes speciální web, který na tento jev upozorňuje, abych měl šanci ho spatřit a nafotit, ale nedařilo se mi dlouho žádné výraznější zachytit,“ vysvětlil pro Blesk.cz s tím, že jeho nevšední snímky zdaleka nejsou dílem náhody. Nebo že by...?

„Loňský úkaz roku, který byl dobře vidět i při osvícené Praze jsem bohužel prošvihl. Až letos jsem měl štěstí a při grilovačce jsem si jevu na obloze naštěstí včas všiml a okamžitě s technikou běžel k Vltavě, kde jsem měl již předem vymyšlený záběr, aby se mraky odrážely na náplavce v řece,“ popisuje fotograf. „Vtipné je že i při slabších úkazech chodí emailem upozornění, ale tentokrát i přes unikátnost jevu žádné varování nepřišlo,“ usmívá se.
5. července 2020: Takto vypadala oblaka přesně o půlnoci v Libčici nad Vltavou, nedaleko hlavního města. Neskutečný úkaz je k vidění pouze několikrát do roka, zejména v době letního slunovratu.
Autor: Jan Hodač

Proč? Odpověď je nasnadě: „Nezbyl totiž nikdo kdo by zprávy rozesílal, všichni členové komunity fenomenální úkaz fotili nebo se zatajeným dechem sledovali,“ popisuje Jan. Kde a kdy si pozoruhodný přírodní úkaz můžete prohlédnout na vlastní oči, si můžete zjistit ZDE.

Hledač nevšedních pokladů

Jan Hodač patří mezi renomované fotografy, kteří si vypracovali svůj vlastní originální rukopis. Snaží se zachycovat fenomény „krásy“ v nevšedním prostředí, takže se v jeho fotografiích nezřídka vyskytují například nejrůznější industriální scenerie. „Pocházím z Mostu, jehož okolí je velmi fotogenické. Když jsem se stěhoval do Prahy, hledal jsem podobně fotogenickou oblast na úkor centra, kde se to hemží turisty,“ vysvětlil v dřívějším rozhovoru pro Blesk.cz, proč se usadil v Holešovicích.

Ukázka z tvorby Jana Hodače.
Autor: Dušan Vondra

Právě jeho fotografie dodaly bývalé industriální a přístavní čtvrti neopakovatelný punc zajímavosti a krásy. Však jí také založil instagramovou kroniku Holešovice now, která sestává z tisíců fotografií od nejrůznějších fotografů. Doteď také v Holešovicích organizuje „fotozávod“ Pražskou sedmičku, ačkoliv sám už zhruba rok bydlí v Libčicích nad Vltavou, kousek severně od Prahy, kde také založil Libčický instagram.

Na fotografa je Jan Hodař mimořádně činný a aktivní. Vyjma festivalu Fotosféra stojí také za vznikem soutěže pro glamour modelky Czech Beauty. „Snažil jsem se, aby to nebyla další variace na soutěže typu Miss. Spíše aby naše agentura dala šanci i těm dívkám, které do klasické Miss nechtějí nebo nemohou, ať už kvůli malé výšce, tetování, věku či jiným faktorům. Přitom nejen na fotografiích jsou krásné,“ vysvětlil Jan. Jeho malebné fotografie krajin, nesourodých prvků nahoty a průmyslu či divoké přírody se už objevily na desítkách výstav, a mimo jiné též v Playboyi.
Fotogalerie
58 fotografií