Především srážka rychlíku a osobního vlaku je to, čím se nyní zaobírá Drážní inspekce. Otázkou totiž je, zda za nehodou stála technická závada, nebo selhání člověka. „V tuto chvíli Drážní inspekce pracuje jak s možnou technickou závadou, tak se selháním lidského faktoru. Nicméně technická závada se jeví jako méně pravděpodobná než selhání člověka,” řekl ČTK mluvčí inspekce Martin Drápal. Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera Radiožurnálu řekl, že nehodu zavinil pravděpodobně někdo z lidí, kteří vlaky obsluhovali.

Vlaky přes noc nejezdily

Co přesně se seběhlo? Prázdný vlak jel pro cestující z pendolina, které odpoledne na stejném místě srazilo a usmrtilo člověka. Hasiči z pendolina museli evakuovat asi 150 cestujících, dalších asi 200 lidí bylo v čekajícím rychlíku, do kterého najel náhradní vlak s posádkou. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, záchranáři ošetřili tři osoby s akutní stresovou reakcí.

Vlaky kvůli nehodě jezdily po hlavním koridoru z Prahy do Ostravy odklonem. Necelé tři hodiny po půlnoci začaly v místě srážky jezdit po dvou kolejích, od dnešního rána jezdí už po všech třech, uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Osobní vlak City Elephant, který po srážce vykolejil, odvezl do depa nehodový vlak, rychlík odjel vlastní silou. Soupravy teď čeká prohlídka, řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.
Video
Video se připravuje ...

Na nádraží v Běchovicích se srazily dva vlaky. Hasiči museli evakuovat přibližně 500 lidí. Aktu.cz

Fotogalerie
26 fotografií