Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Dobrá zpráva,“ jásá Babiš a gratuluje Dudovi v polštině. Opozice zmínila rozdělení společnosti

Autor: ČTK - 
13. července 2020
12:31

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru blahopřál polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi ke znovuzvolení a těší se na další spolupráci ve visegrádské čtyřce (V4), kterou tvoří Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. Podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka je Dudovo znovuzvolení dobrou zprávou pro regionální spolupráci. Zástupci opozičních stran upozorňují, že polské prezidentské volby ukázaly hluboké rozdělení polské společnosti.

Babiš na twitteru gratuloval Dudovi v polštině. „Těším se na další spolupráci našich zemí v rámci visegrádské skupiny,“ napsal.

Polsky komentoval na sociální síti Dudovo vítězství i Jindrák. „Jeho znovuzvolení je dobrá zpráva pro česko-polské vztahy, V4 i jiné formy regionální spolupráce. Nemohu se dočkat na pokračování naší spolupráce,“ uvedl. Oficiální blahopřejný dopis českého prezidenta Miloše Zemana byl podle Jindráka již do Polska odeslán.

Volební výhru současného polského prezidenta uvítal i předseda SPD Tomio Okamura. „Prezident Duda je člověk, který má podporu strany PiS, která hájí konzervativní a národní zájmy, rodinnou politiku a je kritická k politice EU. V jeho zvolení je záruka posílení spolupráce formátu V4,“ uvedl na facebooku.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upozornila, že považuje za úspěch i výsledek poraženého kandidáta Rafala Trzaskowského, který prohrál o 2,5procentního bodu. „Před pár měsíci to vypadalo, že nebude ani druhé kolo, považuji proto výsledek Rafala Trzaskowského za úspěch. Špatnou zprávou je rozdělená společnost. Důsledkem je kampaň (Dudovy strany) PiS zaměřená na nenávist vůči LGBT,“ uvedla na twitteru. Kritizovala přitom zpravodajství polské státní televize, které považovala za nevyvážené.

O rozdělení polské společnosti psal i poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „V Polsku není komu gratulovat. Obávám se, že hluboké rozdělení polské společnosti se ještě posílí. To není dobrá zpráva pro Poláky ani pro jejich sousedy a Evropu. A pro nás to budiž mementem a poučením... nejen v osobě hlavy státu,“ uvedl Výborný.

Podle téměř úplných výsledků, jež zveřejnila polská státní volební komise, Dudu podpořilo přes 51 procent voličů, Trzaskowského, kandidáta opoziční proevropské Občanské platformy, necelých 49 procent.

Prakticky jisté vítězství současného polského prezidenta Andrzeje Dudy v nedělních volbách hlavy státu podle polských komentátorů zachránilo vládnoucí národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) před závažnou krizí. Vláda hluboce rozdělené země může pokračovat v reformách, kvůli nimž vede ostré spory nejen s domácí opozicí, ale i s Evropskou komisí.

fotrpjotr ( 13. července 2020 13:04 )

U nás máme také rozdělenou společ­nost,r­ozdě­luje ji demoblok a senát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa