V Praze 2 se mohou lidé osvěžit celkem u 14 mlhovišt, která jsou rozmístěná v ulicích a parcích jako třeba v Riegrových sadech, v parku u dětského hřiště na Karlově náměstí nebo v Havlíčkovývh sadech. Deset z nich vlastní přímo městská část, 4 má pak pronajaté od Pražských vodovodů a kanalizací. Pronájem jedno mlhoviště stojí radnici 35 tisíc ročně.

Vandalům navzdory

Praha 2 začala s instalací vodních prvků už před dvěma lety. Problémem jsou ale vandalové, kteří pítka a mlhoviště záměrně ničí. „Dlouhodobě s tímto problémem bojujeme. Někdy nám vandalové vodní prvky třeba „jen“ posprejují, jindy jsou ale schopní si na to i přinést nářadí a zničí ho úplně celé. Z toho jsme se snažili poučit a instalujeme je tak, aby byla v podstatě nezničitelná,“ uvedl Václav Vondrášek, místostarosta městské části Praha 2 pro životní prostředí.

Video
Video se připravuje ...

Nové mlhoviště v parku Folimanka Veronika Foltová

Manuální i automatická

Mlžítka jsou v podstatě dvojího druhu. Jedna jsou řízená automaticky a spustí se vždy v určitý nastavený čas, pokud teplota vzduchu přesáhne 23 stupňů. Takové je třeba na Ostrčilově náměstí, kde se vodní mlha spustí dvakrát za hodinu, vždy v půl a celou. Druhý typ je mechanický a ten je právě nově v parku na Folimance.

„Trysky, ze kterých stříká vodní mlha, jsou zabudované v tartanu ve tvaru osmičky. Z jedné trysky jde větší proud, z druhé zase menší. Ovládání je pak na sloupku poblíž, kde stačí zmáčnout čudlík na jedné nebo druhé straně, případně obou,“ vysvětlil místostarosta.

Video
Video se připravuje ...

Nové mlhoviště v parku Folimanka Veronika Foltová

Mlžítko, které radnici vyšlo na 650 tisíc, je mezi  dětským hřiště a hřištěm na míčové hry. „Věříme, že tento nový prvek bude sloužit nejen k osvěžení, ale že si u něj náležitě vyhrají i děti, kterých je tu při pěkném počasí vždy plno,“ uzavřel místostarosta.

Fotogalerie
10 fotografií