Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Konzumujete příliš přidaného cukru? Není to jen obezita, co vám hrozí!

  • 19. července 2020 | 06:00

    V krátkodobém časovém horizontu může konzumace velkého množství cukru vyvolat únavu, akné a přírůstek na váze. Z dlouhodobého hlediska však příliš mnoho cukru zvyšuje riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou diabetes druhého typu a srdeční choroby. Pokud chcete eliminovat případné riziko, je důležité vyhnout se všem potravinám s přidanými cukry.  Ty jsou výrobci přidávány do potravin, aby u konzumenta vyvolaly větší chuť k jídlu. 

    Jaké množství cukru je ještě v pořádku a jak přidaný cukr z jídelníčku vyřadit?

  • Kolik cukru je už příliš?

    Autor: istock.com

    Podle průzkumu každý Američan denně zkonzumuje sedmnáct čajových lžiček přidaného cukru. To je necelých tři sta kalorií navíc, což může u ženy představovat pětinu jejího příjmu. Dle obecných doporučení by lidé měli omezit přidané cukry na méně než deset procent svého denního příjmu kalorií. Pokud je tak váš kalorický příjem dva tisíce, přidaný cukr by měl představovat méně než dvě stě kalorií.

    V roce 2015 však Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila, aby lidé jedli polovinu tohoto množství, tedy ne více než pět procent z celkového příjmu. Při zmíněných dvou tisících kalorií už se tak dostáváme na množství pouhých šesti lžiček přidaného cukru. Nesladíte si kávu ani čaj, a tak si myslíte, že se vás to netýká? Přidaný cukr je ale i tam, kde byste ho nečekali!

  • Symptomy při konzumaci velkého množství cukru

    Autor: istock.com

    Někteří lidé po konzumaci cukru pociťují následující příznaky:

    • Nedostatek energie. Studie z roku 2019 zjistila, že za jednu hodinu po konzumaci cukru se účastníci cítili unaveni a méně ostražití než kontrolní skupina.
    • Špatná nálada. Studie z roku 2017 zjistila, že vyšší příjem cukru zvýšil u mužů míru deprese a poruch nálady.
    • Nadýmání. Podle studie Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru mohou některé druhy cukru způsobovat nadýmání a plynatost u lidí, kteří trpí sklony k zažívacím potížím, jako jsou syndrom dráždivého tračníku (IBS) nebo bakteriální přerůstání tenkého střeva (SIBO).

  • Rizika při dlouhodobé konzumaci cukru

    Autor: istock.com

    Konzumace příliš velkého množství cukru může také přispět k dlouhodobým zdravotním problémům, jako jsou:

    • Zubní kaz. Cukr živí bakterie, které žijí v ústech. Když bakterie tráví cukr, vytvářejí jako odpadní produkt kyselinu. Ta může erodovat zubní sklovinu, což vede k otvorům nebo dutinám v zubech.
    • Akné. Studie univerzitních studentů v Číně v roce 2018 ukázala, že když pijete sladké nápoje sedmkrát nebo ještě vícekrát do týdne, je  větší pravděpodobnost, že se budete potýkat s mírným, či dokonce těžkým akné. Další studie z roku 2019 navíc naznačuje, že zvýšení spotřeby cukru může ovlivnit působení růstových faktorů podobných inzulinu, změnit působení androgenů a mazu, což vše přispívá ke vzniku akné.
    • Nadváha a obezita. Cukr může ovlivnit hormony v těle, které regulují tělesnou hmotnost. Hormon leptin vysílá mozku signál, že není potřeba mít hlad. Strava s vysokým obsahem cukru však může způsobit rezistenci vůči leptinu. Při dlouhodobém "cukrování" tak mozek není schopen zaznamenat, kdy už má jídla dost. Studie ale zatím byly prováděny pouze na zvířatech.
    • Diabetes a inzulinová rezistence. Dlouhodobě vysoká hladina cukru může způsobit rezistenci vůči inzulinu a následně vede ke vzniku diabetes druhého typu. 
    • Kardiovaskulární onemocnění, vysoký krevní tlak, rakovina, stárnutí pleti (cukr ovlivňuje tvorbu kolagenu) a další.

  • Jak omezit příjem přidaného cukru?

    Autor: istock.com

    Při stravování s nižším obsahem cukru se držte těchto tří rad:

    1. Nepijte sladké nápoje a neslaďte čaj ani kávu. Uvidíte, že vám zachutná i neslazená. Jen buďte trpěliví.
    2. Čtěte etikety potravin, a to nejen u cereálií a sladkých výrobků, ale také u uzenin, konzerv apod.
    3. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám, jelikož je velká pravděpodobnost, že budou obsahovat nejen větší množství soli, ale i cukru, ochucovadel a konzervačních látek. Vybírejte si čerstvé potraviny, jako jsou zelenina, ovoce, maso, mléčné výrobky, sýry a celozrnné obiloviny.

  • Čím nahradit cukr?

    Autor: iStock.com

    Zapomeňte na umělá sladidla! Zakomponujte do svého jídelníčku dostatek ovoce, a pokud se rozhodnete něco dobrého si upéct, vybírejte přírodní sladidla, a to v co nejmenším množství. 

    Pár tipů na sladké dezerty bez rafinovaného cukru:

    • Avokádovo-banánová pěna. Rozmixujte půl avokáda s jedním zralým banánem, přidejte lžičku hořkého kakaa a lžičku javorového sirupu.
    • Raw ovesné kuličky. Ovesné vločky i kešu oříšky jsou přirozeně sladké, a tak pokud je rozmixujete spolu s předem namočenými datlemi, vznikne vám sladký dezert bez rafinovaného cukru. Mějte však na paměti, že recept stále obsahuje cukr, jen v jiné podobě, a tak si dopřejte pouze jednu až dvě kuličky denně. 
    • Domácí bounty. Sladkou chutí se také vyznačuje kokos. Smíchejte tak strouhaný kokos s kokosovým olejem a kokosovým mlékem. Z hmoty vytvarujte kuličky nebo tyčinky a ty namáčejte v hořké čokoládě. 

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...