Vybrali jsme pro vás ty nejkrásnější výlety. Tak pojďte objevit ten svůj Skrytý skvost. Stačí sbalit batoh, vzít rodinu a přátele a vydat se k nám na sever. Jako ochutnávku máme jeden výlet připravený.

Za slony do Lužických hor

Havran v Polesí, Kozí hřbety, Sloní kameny, Žralok, Ptačí kameny – není té zvěře v Lužických horách na pár kilometrech moc? Naštěstí je jen kamenná.

Autor: archiv

Nenáročná procházka pobaví nevšedními skalními útvary. Výpravu začneme v obci Rynoltice, která se pyšní nejedním krásným podstávkovým domem. Vyrazíme po úzké silničce až do obce Polesí. Pozorně se rozhlédneme a opět vidíme krásné podstávkové domy a hledáme modrou značku. Zvolíme východní směr a po pár stovkách metrů se rozhlížíme z vyhlídky Havran v Polesí. Přátelská vyhlídka se stolečkem a lavičkou vybízí k první pauze a pokochání se okolí krajinou. Napojíme se na modrou a míříme do obce s poetickým názvem Černá Louže. Jen o něco severněji doputujeme do obce Horní Sedlo. Na rozcestí se dáme po červené doprava, i když nás to táhne doleva k Horním skalám. Ty nás zaskočí úchvatnými skalními stěnami deroucími se mezi stromy ke světlu. Horolezci je milují a je div, když tu na žádného nenatrefíte. Pravda je, že Horní skály nejsou na naší trase, ale je-li času dost, pak těch pár stovek metrů chůze mimo trasu stojí za to. Ale pěkně zpátky na červenou a dostáváme se na Kozí hřbety mezi bizarní skalní útvary. Pohodová procházka nás dovede až nad Bílé kameny. Prudký sestup, kolena naříkají, stehna se hlásí o slovo. Bílé kameny aneb kameny Sloní jsou jedním z největších divů Lužických hor. Jakmile prozkoumáme každičký kout této přírodní památky, zamíříme do obce Jítrava. Na luční cestě je ten pravý okamžik otočit se a člověk těžko věří vlastním očím. Leží tu dva mastodonti, dva bílí sloni, kteří své choboty ukryli do lesa a těla vyvalili na slunce. Teď je jasné, proč jim říkáme Sloní. V Jítravě se napojíme na zelenou turistickou značku a pohodlně se vrátíme do Rynotlic.

Autor: archiv

Naturistickém portále  www.liberecky-kraj.cz je pro vás připravených ještě dalších dvacet skrytých skvostů, které čekají, až je někdo navštíví a zamiluje se. Najdete tu i další tipy na výlety, informace o lákadlech v kraji či službách pro turisty.