Kvůli epidemiologické situaci se zpřísnila hygienická opatření v celém Moravskoslezském kraji.

Nová platná opatření:

* Povinné roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách.

* Různých akcí se může účastnit nejvýš sto lidí. V jednom sektoru se samostatným vchodem a zázemím. Oddělených sektorů může být na místě nejvýš pět, lidé ale nesmí přecházet z jednoho do druhého. I tady platí dvoumetrové odstupy. Stejné nařízení je i pro vnitřní prostory.

* Návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory jsou možné jen s respirátorem.

* Bary a restaurace zůstanou od 23 do 8 hodin zavřené.

* Přeshraniční pracovníci musí jednou za dva týdny předkládat negativní PCR test.

Opět ohrožení senioři

Cílem opatření je ochránit rizikové skupiny a zabránit nekontrolovanému šíření koronaviru. „Bohužel se začíná nemocnost přesouvat do rizikové skupiny osob starší 65 let, které se nám předtím dařilo chránit,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Irena Martínková.

Na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku zjistili hygienici nákazu koronavirem na dětských táborech, některé budou muset podle Martínkové skončit.

Koronavirus na táborech

Nákaza se dostala i na dětský tábor ve Štramberku. „Dělají se tam opatření. Nemocné děti jsou izolované, poslané domů a kontakty se budou odebírat,“ sdělil Petr Kopřivík z krajské hygienické stanice. Tábor zřejmě bude přerušen.

Problém je, že se v kraji objevila nová ohniska nákazy. „Ohniska jsou rozptýlená, což je to nejhorší, co může být,“ uvedl Kopřivík  a dodal: „Dokud bylo jedno velké ohnisko, tak byla situace dobrá, stav se ale změnil.“

Šíří se v nemocnicích

Nové pozitivní případy se objevily i ve zdravotnických zařízeních, například v Městské nemocnici Ostrava. „To je taky špatně, ty se tam vůbec neměly objevit. Pak máme takové ohniska, která obsahují jeden dva případy a nemají souvislost s nikým, a to jsou právě ta komunitní ohniska, která nám začala vznikat,“ podotkl Kopřivík.

Celkem se v regionu od počátku pandemie nakazilo 3891 lidí. Nejvíce opět na Karvinsku, kde se od počátku pandemie nakazilo téměř 2100 lidí. Ohniska jsou i na Karvinsku, Ostravsku, Frýdecko-Místecku či Novojičínsku.

VIDEO: Epidemiolog Rastislav Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně.

Video
Video se připravuje ...

Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně Blesk TV

Fotogalerie
27 fotografií