Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bouře udeřila na chorvatskou metropoli: Zatopené ulice, obchody, byty i auta

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
25. července 2020
10:00

Hlavní a největší město Chorvatska Záhřeb postihly v pátek večer a v noci na sobotu bleskové povodně. Voda zatopila domy, obchody a ulice v centru města. Uvěznila také několik aut a způsobila potíže v místní dopravě.

Podle webu Croatiaweek.com udeřila v pátek večer na Záhřeb velká bouře a způsobila chaos. Doprovázel ji silný vichr a liják, který kolem deváté hodiny večerní zatopil část centra města. 

Jednou z nejhůře zatopených oblastí bylo okolí podjezdu v ulici Miramarska, kde vzniklo jezero, které pohltilo auta. Záplavy způsobily problémy v dopravě, hasiči vyjížděli ke zhruba 80 případům, přetížené pak byly linky záchranářů.

Několik snímků ze zatopeného centra Záhřebu sdílel na svém profilu na twitteru i diplomat Krešo Glavač, bývalý chorvatský velvyslanec v Malajsii, Vietnamu, Kambodži a Laosu. „Včera v noci byl Záhřeb pod vodou během historické povodně. Záhřeb byl zatopen epickými srážkami a záplavami ničícími ulice, obchody, domy a podniky v centru města,“ napsal k tomu.

„Dnes večer opět plave mnoho bytů a domů mých sousedů. Znovu, po kolikáté za poslední roky, jsou pod vodou a s odpadní vodou nalitou do místností lidí. Starosto a ředitelé ViO (Vodoopskrba i odvodnja, záhřebské Vodovody a kanalizace - pozn. red.), obviňuji vás z neustálého ignorování problému,“ postěžoval si na facebooku Tomislav Stojak (Chorvatská národní strana - liberální demokraté) ze záhřebské městské rady a sdílel fotky zatopených obydlí.

Chorvatský hydrometeorologický ústav (Državni hidrometeorološki zavod) varuje před hrozbou bouřek, silného větru a srážek na území Chorvatska i pro sobotu na takřka většině území s výjimkami regionů Rijeka a Gospič.

Chorvatsko zažilo v poslední době jinou velkou ránu - zdejší turistický průmysl značně ovlivnila pandemie koronaviru.

Za poslední dva týdny pak Chorvatsko zaznamenává více než 100 nových případů covidu-19 denně, zavedlo proto znovu roušky v obchodech a v MHD. Přesto se do Chorvatska i toto léto vydává řada Čechů. Několik z nich si nákazu přivezlo následně právě z dovolené.

Video  Chorvatsko po 1. vlně pandemii koronaviru: Pláže volné, polojasno a mizící obavy  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi