V úterý naměříme až 35 °C

V pondělí budou nejvyšší odpolední teploty kulminovat na 24 až 28 °C. Zatímco v ranních a dopoledních hodinách bude jasno až polojasno, odpoledne bude v krajích Liberecký, Královéhradecký, Moravskoslezský a Olomoucký přibývat oblačnost a ojediněle se budou tvořit lokální přeháňky nebo bouřky.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Bouřky mohou být doprovázené srážkovými úhrny až 20 mm. V úterý v odpoledních maximech nejčastěji naměříme 29 a 33 °C, v Polabí, na Pardubicku a v Jihomoravském kraji bude teplota kulminovat až na 35 °C. Máme před sebou zatím nejteplejší den letošního roku. Pro 28. července jsou ale teplotní rekordy z roku 2013 – tehdy v odpoledních maximech rtuť teploměru kulminovala i přes 37 °C.

Počátkem srpna budou teploty kulminovat

Už během úterního večera začne počasí v Česku ovlivňovat studená fronta, na které se budou ojediněle tvořit silné bouřky. Ve středu bude zpočátku dne počasí u nás ještě ovlivňovat studená fronta, odpoledne ale už opět bude docházet k rychlému ubývání oblačnosti a ustávání srážek a odpolední teploty vystoupí na 23 až 27 °C. A na letních hodnotách, nejčastěji mezi 23 až 28 °C, se budou nejvyšší odpolední teploty držet do konce pracovního týdne.

Hned počátek srpna, tedy o víkendu budou opět nejvyšší odpolední teploty kulminovat až na 31 °C, zároveň se ale budou místy tvořit přeháňky nebo bouřky.

Jak se při supertropických teplotách chovat:

1/ Zajistit dostatečný přísun tekutin – nealkoholických nápojů, nejlépe vody

2/ Neoblékat se teple – volit světlý outfit, materiál len nebo bavlnu, sandály

3/ Zdržovat se ve stínu – nejen přes poledne, pokrývka hlavy

4/ Snížit fyzickou a psychickou zátěž – sportovní aktivity zařadit na ráno

5/ Přisolit si – sůl váže tekutiny v těle

6/ Do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle

7/ Pravidelně se chladit – vlažná sprcha. Pozor na zmrzliny a studené nápoje – po jejich konzumaci hrozí angína

8/ Větrat v nočních hodinách

Před požáry varují i meteorologové

Jelikož v úterý odpoledne budou teploty na většině území Čech a Moravy přesahovat 31 stupňů Celsia, kvůli vysokým teplotám a suchu bude v severozápadní polovině Čech hrozit nebezpečí vzniku požárů, varoval v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Praze proto bude platit zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech. Výraznější srážky, které by nebezpečí požáru zmírnily, meteorologové na severozápadě a západě Čech neočekávají minimálně do konce týdne.

Teplé letní počasí v Česku vyzývá ke koupání
Autor: Foto Blesk - Robert Klejch

Varování meteorologů před vysokými teplotami platí pro úterní odpoledne pro celé Čechy s výjimkou Karlovarského kraje a také pro jižní a střední Moravu. „Výjimečně mohou teploty překročit i 34 stupňů Celsia, zejména ve středních Čechách,“ varují meteorologové. Lidem doporučují dodržovat v horku pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách.

Vzhledem k teplému počasí s minimem srážek bude od úterního rána hrozit nebezpečí vzniku požárů. K jejich rychlému šíření by mohlo přispět větrné počasí. Varování meteorologů před rizikem požárů se týká středních Čech, včetně Prahy, Libereckého, Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje.

Varování před požáry bude v platnosti do odvolání. „Významnější srážky, které by nebezpečí zmírnily, na severozápadě a západě Čech neočekáváme minimálně do konce týdne,“ uvádí ČHMÚ.

Pražský magistrát v neděli na varování meteorologů reagoval zákazem rozdělávání ohňů na rizikových místech, který má platit od úterý. Lidé v hlavním městě nebudou smět zakládat otevřené ohně například v parcích, zahradách či lesích, a to až do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesního porostu. Zakázáno je v těchto místech také kouření a používání pyrotechniky. Opatření bude platit do odvolání, informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Fotogalerie
50 fotografií