Policisté měli běžnou službu v terénu osady Bílý Kříž nedaleko Starých Hamrů, když se tudy přehnala v neděli odpoledne bouřka. Jeden z blesků pak kolem 17. hodiny zasáhl dva policisty (34 a 35).

„Došlo k vážnému úrazu při jízdě na čtyřkolce v rámci plnění pracovních povinností policistů Speciální pořádkové jednotky Ostrava. Do hlídky udeřil blesk, když docházelo k přeparkovávání čtyřkolky. Policista, který v tu dobu seděl na sedadle, upadl do bezvědomí,“ informovala agentura Aktu.cz.

„Mladšího muže energie blesku odhodila a pravděpodobně ztratil na nějakou dobu vědomí. Později však dokázal začít poskytovat první pomoc svému kolegovi,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Starší policista byl po události v bezvědomí, patrně mu selhal krevní oběh.

Policistovi pomohl náhodný kolemjdoucí. Nejprve zavolal na tísňovou linku. „Poté se neprodleně přidal k oživování. Policistu se podařilo oživit a společně s další dvojicí mužů zraněného kontrolovali až do příjezdu zdravotníků," uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Bouřka komplikovala zásah vrtulníku

I přes pokračující bouřku se na místě podařilo přistát vrtulníku letecké záchranné služby. „Pacient byl v té době v bezvědomí, ale s pravidelnou srdeční akcí. Jeho stav zůstával život ohrožující. Zasahující lékař u něj při vyšetření zjistil popáleniny,“ doplnil Humpl.

Záchranáři měli na ošetření pacienta velmi málo času. Bouřka v okolí zesílila, hrozilo, že by vrtulník nemohl se zraněným odletět. Policistu přepravil do ostravské fakultní nemocnice.

„Pacient je ve velmi vážném stavu,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Druhého policistu zásah bleskem poranil méně. Po nezbytném ošetření na místě ho sanitka převezla do frýdecko-místecké nemocnice.

Co dělat při bouřce?

Pokud jste v přírodě, lze se schovat v hustém lese a háji, nižším porostu nebo úzkém údolí. Rozhodně ale ne pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, či v menších staveních bez hromosvodu, např.staré hájence. V otevřeném skalnatém terénu je nutné, jakmile se bouřka blíží, sejít co nejrychleji do údolí. Zůstávat v bouřce na hřebeni jakýchkoli hor je nebezpečné.

Fotogalerie
4 fotografie