Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo potřebuje Španělsko? Britové si rýpli do turistické destinace, Němci na pozoru

Autor: sova, ČTK - 
29. července 2020
18:57

Velké pozdvižení vyvolalo rozhodnutí britské vlády z konce minulého týdne, která oznámila, že všichni občané, kteří se do země vrátí ze Španělska, musí od neděle na 14 dní do karantény. Madrid se proti kroku ostrovní země ostře ohradil a trvá na tom, že Španělsko je pro turisty i nadále bezpečné. Jenomže do hry nyní s trochou nadsázky vstoupil i další faktor – počasí. Pátek má být ve Spojeném království nejteplejším dnem roku a teploty se mají zastavit až na 33 stupních Celsia, což je identická teplotní hodnota, která má ve stejný den panovat například na španělských Baleárech. A britský list Daily Mail se tak s úšklebkem řečnicky ptá – kdo potřebuje Španělsko?

Londýn v neděli své občany zároveň vyzval, aby se kvůli riziku šíření nemoci covid-19 vyhnuli všem cestám do Španělska, které nejsou nezbytné. „Ochrana veřejného zdraví je naší absolutní prioritou. Toto rozhodnutí jsme přijali, abychom zabránili možnému šíření viru v Británii,“ uvedla britská diplomacie v prohlášení.

V souvislosti se Španělskem se totiž v posledních dnech objevily obavy, že země je na počátku druhé vlny epidemie, a v některých oblastech už úřady zpřísnily koronavirová opatření. Britští turisté však přijali takové rozhodnutí s nevolí a kritizovali hlavně fakt, že jim o blížícím se kroku nikdo nedal vědět. Objevily se u nich také obavy, zda jim bude vyplacena nemocenská v případě, že budou muset po návratu z prázdnin skončit na dva týdny v izolaci.

Zapotí se i Britové na severu Anglie

Tropického počasí si ale Britové v pátek užijí bez nutnosti cestovat. V Londýně a na jihovýchodě Anglie bude až 33 °C. Na španělské Ibize bude tou dobou dokonce o stupeň méně. A pořádného tepla si užijí i obyvatelé měst na severu Anglie, například v Leedsu má být až 29 °C.

Koronavirus ve Španělsku Koronavirus ve Španělsku | Reuters

O víkendu na zvýšené riziko nákazy při cestování do Madridu a španělských regionů Katalánsko, Aragonie a Baskicko upozornilo i české ministerstvo zahraničí. A v úterý se do varovného chóru přidal další silný hlas – Německo. Ministerstvo zahraničí Spolkové republiky vydalo doporučení necestovat do severošpanělských regionů Katalánsko, Aragonie a Navarra kvůli vysokému počtu případů koronavirové nákazy a místním uzavírkám.

„Odrazování před cestováním je diskriminační“

Katalánská vláda ve středu nad doporučením německého ministerstva vyjádřila politování. Ujistila, že je zodpovědná a že se snaží chránit životy a zdraví obyvatel i návštěvníků regionu.

Šéfka aragonského regionu Mayte Pérezová řekla, že odrazování před cestami ze strany Německa a také Belgie je diskriminační a vyzvala španělskou ministryni zahraničí Aranchu Gonzálezovou Layouvou k podání formální stížnosti. Pérezová ujistila, že ve většině částí regionu je situace pod kontrolou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa