Páteční počasí bude slunečné a tropické – bude jasno až polojasno, během odpoledních hodin se může v horských oblastech ojediněle tvořit kupovitá oblačnost. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 až 31°C. Například na stanici Praha-Libuš, to bude čtvrtý tropický den letošního července – vloni byl jejich počet dvojnásobný. Ochlazovat nás nebude ani vítr – ten bude vát pouze slabý o rychlosti do 15 km/h.

V neděli se musíme opět připravit na silné bouřky

Sobota bude druhým nejteplejším dnem tohoto týdne – rtuť teploměru se zastaví mezi 29 až 33 °C. Ochladí nás ale ranní minima mezi 13 až 9 °C. Jinak bude skoro jasno až polojasno. Vát bude slabý severovýchodní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Sledujte bouřky na radaru Blesku

V neděli bude zpočátku dne ještě jasno až polojasno, postupně očekáváme od západu přibývání oblačnosti, déšť, přeháňky a bouřky. Noční teploty se zastaví na 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 až 32 °C, na západě bude chladněji s teplotami kolem 25 °C. Slabý jihozápadní vítr se bude měnit na severozápadní a v bouřkách bude zesilovat.

V pondělí a v úterý deštníky s sebou

Také počátek nového týdne bude pod vlivem vlnící se studené fronty – převládat bude zvětšená oblačnost, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami a ojediněle i s bouřkami. Srážky mohou být ojediněle i trvalé a vydatné. Polojasno bude pouze přechodně.

Teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 20 až 25 °C, při trvalých srážkách bude kolem 16 °C. Od středy bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek.

Výhled počasí na srpen

Z výhledu počasí to ale vypadá, že druhý prázdninový měsíc přinese stabilnější počasí než červenec – neočekává se tolik přechodů frontálních systémů, které přinášejí změny tlaku vzduchu a teplotní skoky. Vliv počasí na naši fyzickou a psychickou kondici tak nebude tak zátěžový jako v červenci.

Období od 1. – 10. 8.

Zpočátku a ve druhé polovině období polojasno, jinak oblačno až zataženo, občas déšť, přeháňky a místy bouřky, ojediněle i silné. Po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 18 až 11 °C. Denní teploty zpočátku období 27 až 33 °C, po přechodu front 19 až 25 °C, postupně 23 až 30 °C.

Období 11. – 20. 8.

Převážně jasno nebo polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Na frontách až zataženo a srážky i bouřky četnější. Ranní teploty 16 až 11 °C. Denní teploty 25 až 30 °C, přechodně 21 až 26 °C.

Období 21. – 31. 8.

Převážně polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 8 °C. Denní teploty 20 až 27 °C.

Fotogalerie
67 fotografií