V sobotu přes den bude 28 až 34 stupňů Celsia a jasno nebo skoro jasno. Na západě může večer přibývat oblačnost a později se ojediněle mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Na horách bude chladněji, okolo 20 stupňů Celsia.

Sledujte postup mraků na radaru Blesku

ČHMÚ v reakci rozšířil výstrahu, která předchozí dny platila pouze pro požáry. Nově varuje i před vysokými teplotami. Platí pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský a části Ústeckého a Jihočeského kraje.

V neděli se počasí otočí, slunce vystřídá déšť a ochladí se. Teploty klesnou na maxima mezi 26 a 30 stupni Celsia, přičemž přijdou bouřky, které mohou být místy silné. Upozornění na ně platí pro celé Čechy a Vysočinu. Přívalové srážky mohou rozvodnit malé toky a zatopit níže položená místa, silný vítr může lámat větve a stromy a nebezpečí představují i blesky, upozornil ČHMÚ.

Vedra i na jihu Evropy

O něco větší tropy zažívá tento víkend jih Evropy. V částech Španělska se teploty vyšplhaly až ke 44 stupňům Celsia, meteorologická služba ale oznámila, že vlna veder končí a další dny by se mělo ochladit. Meteorologové tak na neděli odvolali varování před horkem. Část Itálie naproti tomu zažije vysoké teploty i v neděli.

S vysokými teplotami se potýká rovněž jih Francie, kde se dnes vydalo na silnici mnoho motoristů, protože se střídají turnusy dovolených. Za 41stupňového horka byly silnice ucpány na více než 700 kilometrech, což zhruba odpovídá situaci z téhož období z loňska.

Itálie vyhlásila kvůli vysokým teplotám maximální pohotovost ve 14 městech, v neděli se opatření bude týkat stále 12 měst. Na Sardinii naměřili rekordních 45 stupňů Celsia a průměrná teplota tam neklesá pod 35 stupňů. Mírné ochlazení se očekává od neděle.

Trávíte horko u vody nebo jste vyrazili na zajímavý výlet? Potkali jste silnou bouřku? Podělte se s námi o fotky na tip@blesk.cz.

Fotogalerie
39 fotografií