Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Volby do Senátu nabídnou souboj bratrů i známé tváře. Uspět chce i majitelka „havranů“

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    9. 8. 2020
    06:05

    Lékaři, političtí přeběhlíci, ale i bývalý vojenský pilot nebo třeba majitelka pohřební služby. Do letošních senátních voleb – první kolo bude 2. a 3. října – se letos přihlásila celá řada známých tváří i netradičních uchazečů. A poprvé v historii dojde i na přímý „bratrovražedný“ souboj.

    Souboj obstarají synové cimrmanologa a režiséra Ladislava Smoljaka (†78). Starší David (61, STAN) bude na Praze 9 senátorské křeslo obhajovat, mladší Filip (54) pak bratra vyzve v barvách hnutí Zdraví Sport Prosperita.

    Už dříve se ve volbách proti sobě utkali sourozenci Okamurovi, nešlo ale o přímý souboj. Pro Smoljaky se ale nebude jednat o první bitvu. Už dříve se oba ucházeli o post kandidáta do horní komory v pirátských primárkách. A i když byl mladší z bratrů tehdy členem partaje, přednost nakonec dostal současný senátor.

    Stíhač i kastelán

    Volby do horní komory s sebou přinášejí již tradičně přehlídku známých tváří i neobvyklých profesí. Letos se třeba o hlasy voličů bude v Plzni ucházet i Jindřich Sitta (64, za STAN), někdejší velitel polní nemocnice na zahraničních vojenských misích. Své štěstí v Přerově zkusí generálmajor a bývalý stíhací pilot Jiří Kubala (64, Nezávislý).

    I další kandidáti mají netradiční povolání. Komunistická uchazečka v Karviné Zdena Černínová je majitelkou pohřební služby a ve stejném okrsku se o hlasy voličů popere i bývalý kastelán fryštátského zámku Radim Kravčík (40, Piráti). Celkový počet uchazečů o 27 volných křesel v horní komoře je bezmála 240.

  • 1.Vítězslav Jandák

    Vítězslav Jandák (73, za ANO), exministr kultury

    Zase převlékl kabát

    Dlouhá léta hájil barvy ČSSD, do letošních senátních voleb ale míří jako kandidát hnutí ANO. To má podle herce a exministra tah na branku, zatímco sociální demokracie je prý zoufalá. Jandák už byl také členem lidovců nebo ODS.

    Vítězslav Jandák na představení Fantom opery Vítězslav Jandák na představení Fantom opery | Martin Hykl

  • 2.Jiřina Rosáková

    Jiřina Rosáková (63, Zelení a Senátor 21), dramaturgyně

    Žena moderátora Riskuj!

    Manželka populárního moderátora Jana Rosáka (72) svoji kandidaturu prý dlouho zvažovala. Podle svého muže je ale v politice zběhlá a přátelé se s ní často radí. Kromě práce v rozhlase působila i jako ředitelka odboru pro styk s veřejností na magistrátu.

    Jan Rosák s manželkou Jiřinou Jan Rosák s manželkou Jiřinou | Foto: Svět motorů, FTV Prima, archiv
    Jan Rosák s manželkou Jiřinou Jan Rosák s manželkou Jiřinou | Foto: Svět motorů, FTV Prima, archiv

  • 3.Miroslava Němcová

    Miroslava Němcová (67, ODS, TOP 09 a STAN) poslankyně

    Prezidentovu řeč nevydýchala

    Politička patří dlouhodobě mezi kritiky prezidenta Miloše Zemana (75). Při jeho inauguračním projevu jako první demonstrativně odešla z Vladislavského sálu, protože hlava státu svojí řečí prý rozdělovala společnost.

    Poslankyně ODS Miroslava Němcová Poslankyně ODS Miroslava Němcová | Foto Blesk - Robert Klejch

  • 4.Vladimír Železný

    Vladimír Železný (75, Trikolóra), bývalý ředitel TV Nova

    Volejte senátorovi?

    Někdejší populární šéf Novy, exsenátor a bývalý europoslanec Železný se znovu vrací na scénu. Ve známost vešel svým pořadem Volejte řediteli, ale také tím, že Česko kvůli jeho sporu se společností CME prohrálo arbitráž za asi 10 miliard korun.

    Vladimír Železný Vladimír Železný | Jakub Poláček

  • 5.Michal Šmarda

    Michal Šmarda (45, ČSSD), starosta Nového Města na Moravě

    Skoro položil vládu

    Post ministra kultury mu loni po odvolání Antonína Staňka (54, ČSSD) nepřipadl, ale snaha ČSSD dosadit Šmardu do kabinetu málem skončila rozpadem vlády. Proti kandidátovi byl tehdy prezident Zeman.

    Místopředseda ČSSD Michal Šmarda byl hostem pořadu Epicentrum 22.8.2019. Místopředseda ČSSD Michal Šmarda byl hostem pořadu Epicentrum 22.8.2019. | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

  • 6.Ivanka Kohoutová

    Ivanka Kohoutová (63, Trikolóra), ředitelka střední školy

    Za zákaz hidžábu metál

    Na střední zdravotnické škole v Praze zakázala ředitelka Kohoutová nosit somálské studentce hidžáb. Vše vyvrcholilo soudem, kdy dívka nakonec žalobu stáhla. Za své postoje ředitelka dostala od prezidenta medaili Za zásluhy.

  • 7.Pavel Kováčik

    Pavel Kováčik (65, KSČM), předseda poslaneckého klubu

    Z komory do komory

    Pomoci uspět v senátních volbách a mít zase zástupce v horní komoře má komunistům sněmovní matador Kováčik. Ten je šéfem poslaneckého klubu „rudých“ a pokud by uspěl, musel by se své funkce v dolní komoře vzdát.

    Předseda poslanců KSČM Pavel Kováči se podruhé oženil. Svatba s policistkou ze Sněmovny byl v utajení Předseda poslanců KSČM Pavel Kováči se podruhé oženil. Svatba s policistkou ze Sněmovny byl v utajení | Blesk:PETR NOVOTNY

  • 8.Petr Fejk

    Petr Fejk (55, Iniciativa občanů), exředitel pražské zoo

    Proslavil pražskou zoo

    Byl ředitelem pražské zoo, a šéfoval českému domu v New Yorku. Kromě toho byl i ombudsmanem Českých drah, z místa ale odešel po zveřejnění platu, kdy bral 250 tisíc měsíčně. Proti tomu brojili odboráři i politici.

    Šéfem pražské zoo byl Petr Fejk v letech 1997 až 2009 Šéfem pražské zoo byl Petr Fejk v letech 1997 až 2009 | Archiv Blesku

Doporučujeme
hejhej ( 11. srpna 2020 13:08 )

Do naprosto zbytečného senátu se tlačí stále více vych.cánků. Za 100 000,-plat + náhrady atd. a setkání 6x rok - no neberte to, když máte na okrádání států,potažmo občanů - daňových poplatníků žaludek.

kacer56 ( 10. srpna 2020 12:33 )

Tomu železnýmu hov@du by měli povolit kandidovat až po zaplacení 10 miliard do státní kasy. Tohle se může dít pouze v tomhle zasr@nym Hejvlstánu, kde i taková filcka, jako je kráva Milka se chce do smrti živit lhaním, parazitováním a dojením státu.

MAMKA2316 ( 9. srpna 2020 08:54 )

TO NEJSOU JEN SENÁTOŘI TO JE SPOUSTU PORADCŮ, UŘEDNIKU ATD, KTEŘÍ BY BYLI ASI UŽITEČNĚJŠÍ U PÁSU VE ŠKODOVCE KDO VI ??

MAMKA2316 ( 9. srpna 2020 08:52 )

KDO NEDOSTANE MINIMÁLNĚ 50 PROCENT HALASU VŠECH VOLIČŮ V OKRSKU TAK BY NEMĚL S SENÁTU NIC DĚLAT !!!DNES STAČÍ KDYŽ VÁS ZVOLI RODINA,PŘÁTELE A MOŽNÁ 500 BEZDOMOVCŮ KTERÝM DÁTE PO STOVCE KDO VÍ ???

barracuda.sro ( 9. srpna 2020 06:57 )

Dlouhodobě podprůměrně nízká účast u voleb do Senátu ukazuje pouze fakt ,co si lidé o této "instituci" myslí.......je na H:O:V:N:O: Jsem pro REFERENDUM o zachování Senátu a věřím ,že účast bude víc než hojná !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa