Královéhradecký kraj je nejznámějším českým střediskem lázeňství s řadou k procházkám lákajících kolonádám. Kromě Karlových Varů, jejichž léčivý pramen Karel IV. objevil a ocenil v rámci jedno ze svých honů, jmenujme Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Jáchymov a Lázně Kynžvart.

Alžbětiny lázně nesou jméno císařovny Sissi

Mezi památky Karlových Varů patří historické lázeňské budovy. Jsou jimi Císařské lázně (Lázně I), v nich se nacházelo 120 koupelen a kabin a také císařská vana. Zanderův sál sloužící původně jako tělocvična se na rozhraní 80. a 90. let 20. století změnil na kasino. V roce 2010 se stala tato stavba národní kulturní památkou. Vřídelní lázně (Lázně II) se tyčily poblíž Vřídla a nabízely vřídelní a uhličité koupele, které byly zbourány. Kurhaus (Lázně III) vyrostly v letech 1864 až 1866 a svému účelu slouží do teď. Nové Lázně (Lázně IV) se proměnily v nákupní centrum. Alžbětiny lázně (Lázně V) nesou jméno císařovny Sissi. Díky rekonstrukci na přelomu 60. a 70. let 20. století se staly největším balneoprovozem na území tehdejšího Československa. Budova tzv. Slunečních lázní byla zbourána v roce 2006 a na jejím místě vyrostl Bytový dům Lázně VI. 

Karlovy Vary krášlí Mlýnská kolonáda v neorenesančním stylu, která je největší. Měří 132 m, její střechu nese 124 korintských sloupů (pije se tam Skalní pramen, pramen Libuše, pramen Kníže Václav I a II, Mlýnský pramen, pramen Rusalka). Vedle ní je pavilon, kde se pije pramen Svoboda. Sadová kolonáda je dvouramenná a 50 m dlouhá, postavená též v neorenesančním stylu. Stojí na štíhlých korintských sloupech, nároží tvoří šestiboké pavilony (pije se zde Hadí pramen a Sadový pramen). Tržní kolonáda byla postavena na místě staré karlovarské (Tržní pramen, pramen Zámecký dolní, pramen Karla IV.). Zámecká kolonáda (pramen Zámecký horní) je na skalním masivu spolu se Zámeckou věží.

Vřídelní kolonáda je jednou z pěti hlavních kolonád. Nachází se v centru pod kostelem svaté Máří Magdaleny na pravém břehu řeky Teplé. Částečně tvoří most pro pěší nad touto řekou. Pro pitné kůry se používá celkem 13 pramenů.

Návštěvníci si oblíbili mramorové sousoší Amor a Psyché

V Mariánských Lázních můžete navštívit řadu kostelů a lázeňských domů nebo se pokusit třeba i obejmout několik památných stromů. Františkovy Lázně vám nabídnou také mnoho pomníků a pamětních desek, třeba Boženy Němcové, která město navštívila a též v něm bydlela. Lázně Kynžvart se mohou pyšnit zámkem Kynžvart a zříceninou stejnojmenného hradu. Roku 1828 bylo v zámku založeno muzeum, které patří mezi nejstarší v Čechách. V jeho sbírkách jsou historické mince, umělecké předměty, technické kuriozity i exotické zbraně. K nejcennějším patří gotické deskové oltářní obrazy z roku 1510 a francouzská renesanční tapisérie z okolo roku 1560.

Mezi návštěvníky je oblíbené mramorové sousoší Amor a Psyché. Goticko-románský hrad Loket, založený v první polovině 13. století, láká mimo jiné pozůstatkem největšího známého meteoritu, který dopadl na území nynější ČR. Nese název Zakletý purkrabí. Údajně dopadl na nádvoří hradu v srpnu roku 1422 a od té doby se dost zmenšil. Prý původně vážil asi 107 kg a byl velký jako koňská hlava.

Rarita v zámecké modré jídelně

Raritou hradu a zámku Bečov nad Teplou je relikviář svatého Maura, který je po korunovačních klenotech považován za druhou nejcennější movitou památku v Česku. Majitel jej roku 1939 ukryli z hradní kapli. Veřejnosti byl po rekonstrukci zpřístupněn v roce 2002 v zámeckém modré jídelně.