Snad málokdo by si v Českém Krumlově nechal ujít prohlídku tamním zámku a hradu s renesančními a barokní interiéry. Mezi nejskvostnější pokoje patří Eggenberský sál se Zlatým kočárem. Úchvatný je též rokokový Maškarní sál, který je vymalovaný karnevalovou společností 135 postav, nebo portrétní galerie s obrazy příslušníků rodu Schwarzenberků. Místními unikáty rozhodně jsou Plášťový most a zámecké barokní divadlo. Symbolem města je zámecká věž. Hradní muzeum nabízí cenné exponát ze zámeckých depozitářů. Jeho Interiéry zdobí historická svítidla, kachlová kamna a repliky muzejních vitrín.

Červená Lhota: Zámeckou paní prý odnesl čert

K Červené Lhotě, tedy k její barvě, se váže pověst o zlé zámecké paní, již odnesl čert. Na bílých stěnách zámku po ní prý zůstaly jen nesmazatelné krvavé stopy, což vedlo k jeho přetření načerveno. Jedním z nejpopulárnějších exponátů autentického bytu posledních majitelů je podobizna ošklivé vévodkyně Markéty Pyskaté. K vidění je též obrazárna či pokoje dětí a komorné. Podobu tvrze, jíž původně zámek byl, si můžete přestavit ve sklepních prostorách z části zapuštěných do skal.

Na zámku Hluboká si prohlédnete reprezentační pokoje, knihovnu, která čítá na 12 tisíc svazků, dále pak nejkrásnější místnosti, mezi něž patří Lovecká jídelna, Hamiltonův salon, Kuřácký salon a Malá jídelna Terezie. Na kolekci schwarzenberského stříbra se můžete těšit v takzvané Stříbrnici. Okolí zámku vám nabídne pohled ze zámecké věže. Zámek Hluboká není jedinou z pamětihodností Hluboké nad Vltavou. Jsou to například zámek Ohrada, kaplička U Rocha, kostel svatého Jana Nepomuckého, židovský hřbitov, založený kolem poloviny 17. století, nebo socha svatého Jana Nepomuckého.

Chcete se bát? Tak zajeďte za skřítkem či bílou paní

Pokud vás zajímá pohnutá historie rodu Schwarzenbergů, tak jste správně zavítali na zámek Orlík, kde najdete kromě jejich obrazů také rodokmeny a jednu z největších sbírek řádů příslušníků tohoto slavného rodu. Mezi nejstarší české královské hrady se řadí Zvíkov, kde podle pověsti ve Hlízové věži, zvané též Markomanka, straší rarášek a po setmění se tam dějí podivné věci. Tak se zajeďte trochu bát, nebudete litovat.

Ostatně stejně jako když zavítáte do překrásné pevnosti, hradu Rožmberku, kde v Rytířské síni uvidíte portrét Bílé paní - Perchty z Rožmberka, která se zde podle pověsti zjevuje. Kromě toho uvidíte interiéry soukromých místností a sbírky šlechtického rodu Buquoyů, Křižáckou galerii nebo zbrojnici. O útrapách místních poddaných vás přesvědčí mučicí nástroje v tamní katovně. Vyšlápnout si po bezmála stech schodech můžete na Anglickou věž, z níž uvidíte hrad jak na dlani společně s jeho romantickým okolím.

Po krásách jihočeských měst a obcí

Na jihu Čech nenajdete jen hrady a zámky, ale pokochat památkami se lze i v řadě tamních měst a obcí. Kromě Třeboně, kde se nachází malebný zámek, je to například obec Halašovice se statky ve stylu selského baroka s bohatě zdobenými štíty či barokní kapličkou. Místní raritou je osm pístových vahadlových vodních pump. Něco nečekaného najdete také v městysu Hořice na Šumavě, a to mimo bezmála třech desítek památkově chráněných objektů, je to soustava sedmi žulových kaskádovitých kašen, Muzeum hořických pašijových her nebo kostel svaté Kateřiny, který byl jako původně raně gotický založen ve 13. století. Objevíte zde i kamenný pozdně gotický pranýř se dvěma mísami, jež byly využívány pro odměřování desátků nezvedených poddaných.

Městskou památkovou zónou se stalo jádro Písku, jehož historie sahá do první poloviny 13. století. Turisty dále láká nejstarší český most, prohlídka věže děkanského kostela, hrad Písek, Mariánské sousoší, bývalá synagoga a řada kaplí a kostelů.

Čím pochlubit se mají i České Budějovice. Největší turistické atrakce soustřeďuje městská památková rezervace v jejich historickém centru. Zde se nachází Náměstí Přemysla Otakara II. s barokní Samsonovou kašnou a radnicí postavenou mezi lety 1727 až 1730, barokní katedrála svatého Mikuláše a Černá věž, Piaristické náměstí, přilehlý gotický dominikánský klášter s kostelem Obětování Panny Marie a pozdně renesanční Solnice. Poblíž pak chrám svatého Václava nebo Železná panna a Rabenštejnská věž, které byly ve 14. století věznicemi a jsou jednou z mála dochovaných pozůstatků gotického opevnění starého města.

Fotogalerie
12 fotografií