V Moravskoslezském kraji je celkem šest statutárních měst. Kromě Ostravy je to Frýdek-Místek, které leží v obou tzv. historických zemích (Morava a Slezsko), zbývající čtyři, Opava, Havířov, Karviná a Třinec, se nacházejí ve Slezsku. 

Proč se Opavě přezdívá Bílá perla Slezska?

Významnou historickou památkou je dříve strážní hrad, nynější Frýdecký zámek, v němž je Muzeum Beskyd. Najdete zde zámecké interiéry a dozvíte se o historii města. V reprezentativních prostorech prvního patra je instalován Zámecký okruh, v sakristii zámecké kaple pak expozice Frýdek - mariánské poutní místo, věnující se významu města jako hojně navštěvovaného poutního místa. Vidět můžete obrazy slezské šlechty či kapli svaté Barbory. Okolí si prohlídnete z vyhlídkové věže.

V Opavě se snoubí historické centrum, v němž se navzdory těžkým bojům na sklonku 2. světové války zachovala řada cenných památek počínaje gotikou a konče architektonickými skvosty první poloviny 20. století. Opava získala přezdívku Bílá perla Slezska, a to díky dvěma věžmí: 60 m vysoké bílé věži Hláska u novorenesanční budovy opavské radnice a jedné z věží kostela Nanebevzetí Panny Marie. Gotický chrám v centru historického jádra města na náměstí je považován za největší stavbu slezské cihlové gotiky v ČR. 102 m vysoká jižní věž s bílou barokní lucernou je nejvyšší věží ve Slezsku.

Historie psaná uhlím

Třinec, i přesto, že jde o ryze průmyslové město, má půvabné okolí, v němž se nacházejí malebné dřevěné kostelíky. Nejcennější historickou památkou je kostelík Božího těla v Gutech z roku 1563. V Nýdku stojí dřevěný kostel sv. Mikuláše postavený kolem roku 1576. Sám Třinec udělá radost milovníkům technických vymožeností. Seznámíte se s nimi v podnikovém Muzeu Třineckých železáren a města Třince, které bylo otevřeno roku 1969 u příležitosti 130. výročí založení podniku jako první hutnické muzeum v Česku.

V části města Havířov, bývalé vsi Šumbark, je zámeček (dnešní hotel) z přelomu 18. a 19. století s fragmenty původních fasád a torzem krajinářského parku ze začátku 19. století. Dále empírový kostel svaté Anny. Nadšený z Havířova bude každý, koho zajímá vše o hornictví. To se dozví na stálé výstavě Historie psaná uhlím ve Společenském domě.

Zajděte do parku Boženy Němcové

Těžba černého uhlí se podepsala na Karvinském barokním kostele svatého Petra z Alkantary, který po poddolování i s okolím poklesl o 36 metrů. V Karviné rozhodně stojí za vidění empírový zámek a park, nyní park Boženy Němcové, kde mysleli i na dětské návštěvníky. Je zde hřiště a zookoutek, dále pak půjčovna lodiček a altán.

Za vidění stojí i budova lázní Darkov, kde je hezké i pobýt. Léčí se zde poruchy pohybového ústrojí, neurologické indikace, poúrazové a pooperační stavy. V blízkosti Darkova se nachází důl Darkov. V srpnu 2015 v něm došlo ke vzplanutí metanové směsi, která si vyžádala tři lidské oběti. V květnu 2020 se stal epicentrem pandemie covidu-19 v Česku.

Fotogalerie
10 fotografií