Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rážová a Prymula připustili rozšíření karantény na Čechy v EU. Před party v Chorvatsku varují

Autor: sova, ČTK - 
9. srpna 2020
14:15

Virus slábne, shodli se v nedělní Partii hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. A to i navzdory rostoucímu číslu nakažených, které jen za pátek znamenalo rekordních 323 nově infikovaných. To je nejvyšší přírůstek od 3. dubna. Oba odborníci usedli v nedělní Partii na CNN Prima News.

Epidemiolog Prymula uvedl, že „čerstvě“ nakažení mají klinicky méně závažný průběh onemocnění, a v teplém počasí jsou patogenu navíc lidé méně exponovaní.

Šéfka hygieniků jej doplnila v tom smyslu, že se nyní navíc více daří zabraňovat pronikání viru k rizikovým skupinám. Od podzimu jsou podle Rážové ale pravděpodobné roušky v městské hromadné dopravě v celé zemi.

Bude Česko na černé listině?

Rizikové z hlediska nákazy jsou podle hygieničky zejména různé party, kde se najednou setkají stovky lidí a popíjejí alkohol. „Je jedno, jestli se tak chováme v zahraničí nebo u nás,“ řekl Prymula. Nákaz ze zahraničí je podle něj minimum, desítky Čechů se ale podle Rážové nakazily v souvislosti s tanečními party na chorvatském ostrově Pag. Kvůli ní se hodně pohoršil epidemiolog Rastislav Maďar.

„Může se to stát,“ reagovala Rážová na otázku moderátorky, zda má informace o tom, že by Česko mohly zařadit mezi ne tolik bezpečné země další evropské státy. „Většinou se to vyhodnocuje začátkem týdne a máme k tomu pravidelná setkání,“ dodala.

Babiš známkování podle počtu nakažených odmítá

V pátek Česko z „bezpečného“ seznamu vyřadilo Norsko a Slovinsko. „Pokud bude tím kritériem 20 nakažených na milion obyvatel za den, tak tam nepochybně spadneme,“ připustil Prymula. V posledním týdnu bylo totiž Česko na 25 nakažených na milion. Nejvíc to Prymula očekává od pobaltských zemí.

„Známkovat nás podle počtu diagnostikovaných? To vypovídá o tom, že testujeme, zachytáváme a izolujeme. Podstatná je mortalita a počet lidí v nemocnicích kvůli covidu,“ uvedl premiér a dodal: „Ministra Vojtěcha jsem žádal, aby po své úrovni a úrovni epidemiologů evropským partnerům situaci u nás vysvětloval. U nich rozhodují jako u nás epidemiologové. Důležité je postarat se o lidi nad 65 let, aby byli v bezpečí.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa