Podle dostupných informací se žhář z Bohumína, 54letý Zdeňek K., zachoval mimořádně bezcitně – lidem, kteří v bytě právě oslavovali, odřízl přístup od dveří. Podle dostupných informací tam vylil hořlavou látku, kterou následně zapálil. Lidé proto neměli kudy utéct, přímo v bytě uhořeli tři dospělí a tři děti, dalších pět dospělých zemřelo poté, co v zoufalství skočili z okna. Pád z 11. patra neměli šanci přežít. Jen zlomek z celkem 15 lidí, kteří na oslavě byli, se zachránil – podařilo se jim dostat se na balkon k sousedům.

Požár hotelu Olympik

Podobné zoufalství prožívali také hosté ubytovaní v pražském hotelu Olympik 26. května 1995. Kolem šesté večer začalo hořet v jedné z místností v 11. patře 21podlažní budovy, oheň následně zachvátil zhruba polovinu hotelu. „K některým lidem nad tím 11. patrem jsme se zvládali dostat vnitřkem. Jiní byli uvězněni v nejvyšších patrech, kam se šířil kouř,“ popsal v květnu pro Blesk.cz tehdejší velitel zásahu, hasič Václav Kratochvíl (60). Aby se nenadýchali zplodin, vylézali v bezmála 70metrové výšce na okenní parapety. Ty byly přitom široké ani ne 40 centimetrů. Z okna tehdy ale nikdo neskočil ani nespadl.

Evakuace lidí, kteří se dostali na střechu a jimž kouř či oheň odřízly cestu do bezpečí, probíhala tak, že hasiči visící z vrtulníku na laně připoutali zachraňované k sobě, a vrtulník je pak snášel k zemi, kde už čekali záchranáři. Během hašení přesto zemřelo celkem šest turistů. „O den později v nemocnici zemřela ještě matka s dcerou, dalších 34 lidí bylo zraněno,“ uvedl Kratochvíl počet obětí jednoho z nejtragičtějších novodobých požárů v Praze.

Co dělat?

„Požáry ve vysokých budovách jsou nebezpečné především tím, že kouř nebo plameny mohou obyvatelům těchto budov odříznout jedinou ústupovou cestu do bezpečí,“ upozornili v úterý na Facebooku hasiči z pražských Letňan. „I přesto mají tito lidé - pokud se zachovají správně a vývoj požáru je pro ně příznivý - určitou šanci vydržet, než se k nim hasiči probojují,“ dodali s tím, že výšková technika má své limity a hasiči i kvůli špatné situaci na parkovištích před budovami ve většině případů postupují vnitřkem budovy.

Víte, jak se zachovat při požáru ve vašem bytě nebo domě?

Jak se tedy podle nich má člověk, který je ohrožen požárem a právě se nachází ve vyšším nadzemním podlaží, chovat? Rady shrnuli do pěti následujících bodů:

1) Chraňte si dýchací cesty - vhlčená tkanina přes nos a ústa.

2) Pohybujte se při zemi - u země je lépe vidět, většina jedovatých plynů stoupá vzhůru.

3) Zhodnoťte své ústupové možnosti - opatrně zjistěte, zda je za vchodovými dveřmi kouř, případně plameny, zhodnoťte ústup po schodišti i s ohledem na přítomné členy domácnosti.

4) Nemohu opustit byt, volím obranu - bydlím ve vyšším patře, na schodišti je hustý kouř a jiné ústupové možnosti nemám. Zavřu a utěsním vchodové dveře do bytu tak, abych minimalizoval prostup kouře do bytu (peřina k prahu, stříbrná páska kolem dokola).

5) Dám o sobě vědět (ručník z okna) - volám tísňovou linku hasičů 150, kde postupuji dle pokynů operátora. Uvedu adresu, jméno, patro a počet osob uvězněných spolu se mnou v bytové jednotce. Pokud jsem utěsnil vchodové dveře, přemístím sebe i ostatní členy rodiny k oknu, případně na balkon, kde na sebe upozorním křikem, případně založím do okna (pokud nemám balkon) větší ručník, ideálně barevný, který je signálem pro hasiče, že v tomto okně někdo potřebuje pomoci.

Letecké záběry požáru v Bohumíně:

Video
Video se připravuje ...

Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti ZZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
90 fotografií