Hortenzii velkolistou, která kvete bíle, růžově a modře a také v odstínech těchto barev. V kyselé půdě se nám květy zbarví do modra, v zásadité se zbarví do červena, bílé květy barvu nemění. Dorůstá výšky 1–1,5 m. Další možností je hortenzie latnatá. Ta dorůstá dle kultivaru do výšky jednoho až čtyř metrů, je to krásný dekorativní keř, který kvete obvykle v bílé barvě. Později květy lehce zrůžoví, výjimečně získají i sytější odstín. Lze ji vysadit i jako živý plot. Snese slunce, ale musíme dbát na zálivku. 

Můžeme vyzkoušet i netradiční popínavku s efektními listy, která také kvete. Ano, i to je hortenzie. Sama se uchytí na staré zdi či plotu, a dokonce se jí daří i ve stínu.

Jak si vytvořit kompozici, ve které to rostlinám sluší?  

Pokud se rozhodneme vytvořit si kompozici na zahradě, začněme například azalkou, se kterou se v Asii v přírodě hortenzie přirozeně vyskytuje. K ní přidejme hortenzii velkolistou v různých barvách, podle toho, které se nám líbí. Musíme respektovat velikosti rostlin, a proto při čelním pohledu až za rostliny, které jsme si již vybrali, dáme hortenzii latnatou, která je nejvyšší.

Do čeho hortenzie sázet a jak je stříhat?

Hortenzie sázíme do substrátu pro rododendrony a azalky a pro podporu barvy květu a bohaté květenství hnojíme hnojivem určeným přímo pro hortenzie.

Na podzim stříháme květy velkolistých hortenzií. Květ ustřihneme nahoře, stonek necháme, protože na dvouletých výhonech nám za rok opět vykvete.

Tip

Hortenzie potřebují světlé stanoviště, které je částečně kryté proti přímému slunci. Proto je sázíme většinou pod stromy. Nesázejme je však pod stromy jehličnaté, ty odvedou příliš vláhy a hortenziím se tam nebude moc dařit.