Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus uzavřel šest dětských táborů. Jaké tu byly další problémy s hygienou?

Autor: sova - 
13. srpna 2020
14:15

Provozovatelé dětských táborů více než loni dbají na dodržování legislativou stanovených hygienických požadavků. To vyplynulo z kontrol provedených krajskými hygienickými stanicemi. Úřady za zjištěné hygienické nedostatky uložily 29 pokut v celkové výši 52 000 Kč. V souvislosti s podezřením na nákazu koronavirem bylo šest dětských táborů ukončeno, ovšem pouze v jednom případě z rozhodnutí hygieniků. Uvádí to analýza KHS, kterou mají Blesk Zprávy k dispozici.

K poslednímu červenci se hygienikům nahlásili pořadatelé celkem 2 796 dětských táborů a dalších organizovaných pobytů dětí. Často navíc s několika běhy se tak dohromady z řad dětí zúčastnilo 222 910 osob.

Nejvíce letních táborů proběhlo v Jihočeském kraji, na Vysočině a ve středních Čechách.

Nejvíce nálezů bylo ve stravování dětí

„K datu 31. 7. 2020 nebyl orgánem ochrany veřejného zdraví vydán žádný zákaz konání zotavovací akce nebo jiné podobné akce pro děti. Pouze konání jedné akce nebylo provozovateli doporučeno, a to z důvodu místa pořádání na veřejném tábořišti a s tím související obtíže v dodržování hygienicko-protiepidemických zásad,“ píší hygienici.

Celkem provedli 957 kontrol v souvislosti s dětskou rekreací a popisují nalezené nedostatky: 

33 nálezů ve stravování dětí, 17 ve zdravotnické dokumentaci, 4 ve zdravotním zabezpečení akce, 17 v  ubytování dětí, 3 v podmínkách pro osobní hygienu, 11 v nesplnění ohlašovací povinnosti v požadovaném rozsahu, 17 v zásobování pitnou vodou, 1 x byla nařízena likvidace zdravotně závadných potravin.

Pět závad bylo nalezeno také v hygienických podmínkách stanovených pro konání jiné podobné akce.

Místo koronaviru měly děti zažívací potíže

„Za zjištěné hygienické nedostatky bylo uloženo 29 pokut ve výši 52 000 Kč,“ informovali ve zprávě hygienici o uložených sankcích.

Co se týká epidemií, na to nejhorší naštěstí nedošlo. Covid-19 se nikde mezi dětmi na táboře nerozšířil.

„Za sledované období byly krajským hygienickým stanicím nahlášeny 4 epidemické výskyty infekčních gastrointestinálních (zažívací) onemocnění virového původu, v převážné většině s lehkým průběhem,“ píše se ve zprávě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa