Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ze Španělska budou muset Češi s negativním testem. Kanáry výjimku mají, Mallorka ne

Autor: ČTK - 
14. srpna 2020
17:05

Češi podle cestovních kanceláří (CK) v létě ze španělských destinací nejčastěji míří na Mallorku. Zařazení Španělska, vyjma Kanárských ostrovů, na seznam rizikových zemí tak cestování turistům zkomplikuje. Češi, kteří se budou z této destinace vracet, se budou muset od 24. srpna prokázat negativním testem na covid-19, nebo podstoupit 14denní karanténu. Některé cestovní kanceláře klientům umožní bezplatnou změnu destinace, řekli v pátek ČTK oslovení zástupci sektoru. Česko totiž vyřadí Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů od 24. srpna ze seznamu bezpečných zemí. Pro Mallorku ale výjimka neplatí. Počet případů nákazy v zemi přitom rychle roste.

Ve Španělsku se za den potvrdilo 2987 nakažených koronavirem, je to asi o 50 víc než o den dříve. Je to nejvíce od dubna, uvedl web listu El País.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek uvedlo, že turisté, kteří od 24. srpna přiletí ze Španělska, se budou muset bezprostředně po návratu telefonicky ohlásit na krajské hygienické stanici příslušné k místu svého bydliště. Následně budou muset absolvovat test na koronavirus, který si sami zaplatí.

O výsledku musí hygieniky informovat do 72 hodin od vstupu na české území. Než budou znát výsledek, budou povinni nosit roušku a bude jim omezen volný pohyb. Využívat však podle ministerstva budou moci veřejnou dopravu i taxi.

Mallorka vede, výjimka se na ni ale nevztahuje

CK Exim Tours a CK Fischer ze Španělska nejvíce zájezdů prodává na Mallorku. Exim Tours podle svého obchodního ředitele a mluvčího Petra Kostky zákazníkům nabídne bezplatnou změnu destinace. U Čedoku jsou nejoblíbenější Kanárské ostrovy, kterých se opatření netýká. I tak se podle mluvčí Čedoku Evy Němečkové nové nařízení české strany dotkne několika stovek klientů. „Oslovili jsme leteckou společnost a naše partnery v zahraničí. V tuto chvíli o situaci jednáme. O výsledku budeme všechny naše klienty informovat a jejich rezervace řešit individuálně,“ řekla.

CK Blue Style má podle své mluvčí Jany Ondrejechové do konce letošní sezony na Mallorku vypravit řádově stovky klientů. Zákazníkům, kteří kvůli novému opatření nebudou chtít dovolenou na tomto španělském ostrově absolvovat, nabídne možnost změny zájezdu. „Jakákoliv restriktivní opatření logicky mohou vést ke snížení zájmu ze strany klientů. S ohledem na tuto mimořádnou dobu, která se navíc každým dnem mění, je obecně zájem o Španělsko tento rok nižší,“ dodala.

Rizikové je už Rumunsko

U cestovní agentury Invia patří ze Španělska k nejprodávanějším místům Kanárské ostrovy a Mallorka. „Zavedení povinných testů na koronavirus při návratu situaci samozřejmě komplikuje,“ uvedla mluvčí Invie Andrea Řezníčková.

Delší pobyt ve Španělsku loni podle Českého statistického úřadu strávilo 184 000 Čechů.

Češi mohou nyní bez omezení cestovat do většiny zemí Evropské unie. Rizikové je z pohledu ministerstva zdravotnictví Rumunsko, kde platí při návratu stejné podmínky jako při cestě ze Španělska.

Po návratu se musí lidé nahlásit hygieně

Turisté, kteří od 24. srpna přiletí ze Španělska, se podle ministerstva budou muset bezprostředně po návratu telefonicky ohlásit na krajské hygienické stanici příslušné k místu jejich bydliště. Následně budou muset absolvovat test na covid-19, který si sami zaplatí, a o výsledku hygieniky informovat do 72 hodin od vstupu na české území.

Do té doby jsou tyto osoby povinné nosit ochranné prostředky dýchacích cest. Omezený je také jejich volný pohyb,“ uvedlo ministerstvo. „Neplatí ale, že by osoby vracející se ze Španělska nemohly využívat hromadnou dopravu a taxi službu,“ napsalo v tiskové zprávě.

Doporučení vyhýbat se barům

Pokud lidé test po návratu nepodstoupí, čeká je dvoutýdenní karanténa. Výjimku mají pouze lidé, kteří ve Španělsku strávili méně než 12 hodin, a děti do pěti let. Tito podle ministerstva zdravotnictví test po návratu ze země absolvovat nemusí a karanténa je nečeká.

Od 17. srpna se také změní seznam zemí, u jejichž občanů pracujících v Česku budou muset zaměstnavatelé zajišťovat testování. Nově bude povinnost platit pro pracovníky z Belgie a Malty, stejně jako v předchozích týdnech budou muset zaměstnavatelé testovat i občany Bulharska, Lucemburska a Španělska. Naopak pro pracovníky z Portugalska a Švédska už nebude od pondělí testování povinné.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek také zopakovalo doporučení, aby se lidé v přímořských oblastech vyhýbali barům, restauracím a nočním podnikům, udržovali dvoumetrovou vzdálenost od cizích lidí, užívali roušky v hromadné dopravě a dbali na zvýšenou hygienu rukou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa