Výstraha meteorologů před přívalovým deštěm a bouřkami se naplnila již v pátek večer. Bouřky provázely i sobotu. A vrátí se i v příštích dnech.

Varování před silnými bouřkami s nízkým stupněm rizika platí od dnešních 14:00 do 22:00 pro celý Zlínský kraj, východ Moravskoslezského kraje a jihovýchodní část Jihomoravského kraje. Podle meteorologů tam může napršet až 40 litrů vody na metr čtvereční, hrozí proto zatopení níže položených míst jako jsou sklepy či podjezdy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů a nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky.

Blíží se bouřka? Sledujte radar Blesku

Důsledky pátečních a sobotních bouřek byly různé. A často přinesly dramatické obrazy. V Táboře kvůli vydatnému přívalovému dešti se ulice na panelákovém sídlišti změnily v jezera.

Bouřka v Kokorách na Přerovsku poničila chmelnice. Škoda je 20 milionů korun. Pohroma přišla týden před zahájením sklizně, kdy jsou porosty nejtěžší.

Voda také lámala asfalt, vytrhávala dlažební kostky a trhala beton v pražské Troji u zoologické zahrady. „Silnice se změnily v horskou bystřinu, která do zoo krom bahna přinesla i balvany,“ komentoval spoušť ředitel zoo Miroslav Bobek. Během několika minut se bazén lachtanů změnil v bahnitou stoku. „Nádrž čistíme a znovu napouštíme,“ řekl včera Bobek s tím, že Zoo Praha je stále návštěvníkům přístupná.

Ojedinělý výskyt silných bouřek hrozí v pondělí také na jihozápadě Čech. Varování s platností od pondělních od 14:00 do 23:00 platí pro Jihočeský, Plzeňský i Karlovarský kraj a dále pro jihozápadní část Ústeckého a Středočeského kraje. Také tam bude kromě ojedinělých přívalových srážek hrozit i krupobití a nárazový vítr může lámat větve.

Fotogalerie
10 fotografií