Někdo dává přednost samotě v přírodě, jiný si ani o dovolené nenechá ujít čilý ruch města se všemi příležitostmi, které na malé ploše s možností projít si vše pěšky nabízí. Při poznávání rozmanitého světa vína je pak městská turistika ideální.  A město Znojmo nabízí víno a zážitky s ním spojené takřka na každém rohu. Nechte se inspirovat našimi třemi tipy přímo ve městě.

Informační centrum VOC ve Vlkově věži

Pokud se nacházíte na Znojemsku, určitě se setkáte s pojmem VOC Znojmo. VOC neboli Vína originální certifikace jsou vína z vybraných typických odrůd daného vinařského regionu. Musí splňovat přísná kritéria a odráží se v nich hlavně daný terroir, tedy unikátní soubor přírodních podmínek a vinařského stylu typický pro danou oblast. A protože jsou na něj místní vinaři hrdí, má i vlastní informační centrum. To se nachází ve zrekonstruované Vlkově věži, těsně pod Masarykovým náměstím. Kromě ochutnání a koupě vín, která se pyšní označením VOC Znojmo, je také možnost vystoupat nahoru na věž, kde je expozice VOC, a rozhlédnout se po Znojmu a okolí. Při procházce městem se tedy tato zastávka vyloženě nabízí.

Vlkova věž
Autor: Vinařský fond

Enotéka znojemských vín

Svého druhu poměrně novou turistickou atrakcí a skutečným unikátem je tzv. Enotéka znojemských vín. Ta se nachází v prostorách bývalého pivovaru poblíž místního hradu v samém centru města. Ve vstupním prostoru je nejprve designová kavárna a vinárna. Za nimi jsou pak prostory, kde je možné ochutnávat vína ze Znojemské vinařské podoblasti, a to zcela samostatně. Stačí si jen nabít degustační kartu a pak si u automatu vybrat konkrétní víno k ochutnání. Jedná se o největší degustační místnost se systémem „by the glass“ v České republice. K dispozici je vždy 70 vín, která reprezentují a charakterizují vinařství na Znojemsku. Doplněná jsou tematickou expozicí dalších 30 vín, která se pravidelně mění a nabízí např. VOC vína, růžová vína nebo jednotlivé odrůdy. Zde se dá pohodlně a příjemně strávit např. odpoledne při nepříznivém počasí, ale ani za hezkého počasí není důvod enotéku nenavštívit. Z degustačního sálu se dá i se skleničkou vyjít a posadit se na terasu a kochat se krásami historického města.

Enotéka
Autor: Vinařský fond

Prohlídka Znojma s degustací vín

Opravdové fajnšmekry pak určitě zaujme možnost absolvovat prohlídku města s doprovodnou degustací vybraných vín. Poznání vína spojené s ochutnávkou je lákadlem ale téměř pro všechny návštěvníky města. Tyto prohlídky se konají pravidelně několikrát do roka. Během zhruba dvouhodinové procházky městem ochutnají účastníci několik vzorků vybraných vín. Absolvovat ji lze i ve večerních hodinách, kdy stmívající se historické město ve spojení s vínem navodí romantickou atmosféru a příjemné chvíle. Pak už stačí jen zajít někam do sklípku a pokračovat v ochutnávání místních vín.

 

Znojmo je kromě vinařského centra také historické královské město, takže zde naleznete mnoho památek a kulturního vyžití. Víno je pak zde všude takovým přirozeným doprovodem i různých ostatních aktivit. Koná se tu také jedno z největších a nejznámějších vinobraní v republice a mnoho jiných slavností vína. Proto je to místo jako stvořené pro náročné návštěvníky, kteří toho rádi prožijí hodně na jednom místě.

Noční Znojmo
Autor: Vinařský fond

Více informací najdete na www.wineofczechrepublic.cz.