Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blaf na talíři? Tohle dali pacientovi v nemocnici: Dieta, brání je odbornice

Autor: VaB - 
19. srpna 2020
10:24

Vlnu zděšení a kritiky vyvolala na sociálních sítích fotka čehosi růžového v omáčce na talíři. Jídlo pochází z českolipské nemocnice. Terapeutka zděšení vyvrátila, šlo prý o dietní jídlo.

„Fuj. Bože co to je? To je blivajs. To ani nepříteli.“ Nějak takhle vypadají desítky reakcí, které vyvolala fotka červené hmoty s omáčkou a masem. Jídlo pochází z českolipské nemocnice, fotku do jedné z facebookových skupin vložila Petra s tím, že takové jídlo dostal její tatínek v nemocnici. 

Lidé se pustili i do kuchaře, který na první pohled ne zrovna přitažlivý pokrm uvařil. „Nekulturní kuchař omlátit o hlavu nejlépe mu to vylít, hrozný,“ napsal Martin. „Nooo tak to je vážně zajímavé papání... Ale barva je to krásná... Nicméně do huby bych to asi nedal...,“ přidal se Václav.

Dietní jídlo

O co se nakonec jedná? Jde o dietní pokrm - rozmixované brambory s červenou řepou (proto červená barva) a mletým krůtím masem. „Šlo o dietní jídlo pro seniory. Ostatní pacienti měli knedlíky a zelí z červené řepy a krůtí na česneku,“ popsala iDnes.cz nutriční terapeutka nemocnice. 

Horká si myslí, že je jídlo zcela v pořádku a dala by za něj i ruku do ohně. „Kdyby to tak nemělo vypadat a nebylo by to chutné, tak bychom to určitě nevydávali,“ dodala. Pacientovi dietní jídlo určuje lékař, kuchaři a pomocníci pak jídlo připraví a servírují.

Nejde ale o jediné netradiční jídlo, které v nemocnici můžete dostat. „Děláme i bramborovo-brokolicovou kaši, kaši s celerem... Chceme, aby pacienti měli nějakou obměnu. Třeba na LDN leží dlouho, tak aby měli nějakou změnu,“ zakončila s tím, že chápe, pokud se jídlo někomu nelíbí. 

Máte z nemocnice či jiného zdravotnického zařízení podobnou zkušenost? Pošlete nám je i s fotografiemi na email online@blesk.cz.

Něco takového ale nevidíme na sociálních sítích poprvé - na začátku roku se strhla kritika porodnic, které novopečeným maminkám servírovaly také pořádné blafy. Objevily se ale i lidé, kteří se stravy ve zdravotnických zařízeních zastali. Na fotografie se ostatně můžete podívat v galerii:

Wells ( 22. srpna 2020 05:25 )

To jídlo a lékařská péče zadarmo není. Přispíváme si na to celý život. Čtyři měsíce děláme jenom na daně.

joanna5 ( 20. srpna 2020 09:43 )

zeli se da vyrobit z ruzne zeleniny, z cukety lze udelat bramboraky-cuketaky, falesna drstkovka z hlivy je normal -

joanna5 ( 20. srpna 2020 09:38 )

jo, u nas v jedne nemocnici taky tak - a sestry a doktori jedli na sesterne ovoce a zeleninu! A dokonce vim ze sanitkou si zeleninu a ovoce dovazeli i domu! Krade se vsude, a nic se nezmenilo a je to cimdal horsi

nemocna ( 19. srpna 2020 22:53 )

Takové jídlo kuchaři a dietačce omlátit o hlavu, to neumí pořádně uvařit české jídlo? tak at z kuchyně ke všemu v nemocnici vypadne, lidé potřebují po operacích zesílit a pořádné porce, napřed vývar z masa a né uvařit kostku bujonu fuj, potom kaši, maso se štávou, nemocnice na stravu nemocných dostávají dost tak proč takový blavajs a málo? určitě ví že to nikdo jíst nebude a vyhodí se to, to nemohl udělat klasickou kaši, maso každý umí kousat a k tomu v misce řepu? jinak to vypadá a jinak chutná, jídlo se jí také očima a červená kaše nebo zelená odpuzuje, řepu hodně lidí nejí tak by měli aspon kaši, ještě že tady takový kuchař není

hedvika111 ( 19. srpna 2020 19:56 )

to je vážně omyl, že zadarmo...... platíme jedny z nejvyšších daní, ale já osobně bych si velmi ráda i za kvalitnější jídlo připlatila...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání