Festival snaží přilákat pozornost k brněnským řekám, posílit zájem „domorodců“ o městské vodní toky i okolní nábřeží. Brno leží na soutoku hned dvou řek, Svratky a Svitavy.Jenže netečou centrem Brna. Zmiňovaná Svitava je ještě více zapomenutá než Svratka, proto chceme ukázat právě její okolí,“ vysvětluje jeden z organizátorů akce Ladislav Kotík.

Video
Video se připravuje ...

Brňané dováděli u řeky Svitavy: Neckyáda a kačenkyáda i projížďky historickým vlakem. Markéta Malá

Plastové kačenky

Zajímavostí byl benefiční závod plastových kačenek. „Inspirovali jsme se v zahraničí, konkrétně v Německu. Funguje to tak, že si každý koupí plastovou kačenku, ty pak plavou určitý úsek po řece. Majitelé vítězných kačenek dostanou cenu. Výtěžek z prodaných kačenek jde na dobročinné účely,“ usmívá se Kotík.

Na programu festivalu nechyběla tradiční neckyáda. „Pořádáme ji už šest let. Nejde ani tak o výhru, jako o zábavu. O to, kdo bude mít lepší, originálnější plavidlo. Letos jsme se snažili o hodně pestrý program. Kromě neckyády jsme dali prostor divadlu, mnoha hudebním produkcím. Tahákem bylo i cestování historickým vlakem,“ vyjmenovává organizátor.

Zapomenutá místa

Letos poprvé byla součástí programu plavba skupinky lodí z Bílovic až do Černovic, kde stálo na nábřeží u Svitavy hlavní pódium. „Velký zájem byl o prohlídky míst, kam se běžně nedostanete. Například do vozovny v Husovicích, anebo do areálu bývalých jatek, které jsou nyní ve vlastnictví Brněnských komunikací. Zájemci se dozvěděli něco o historii těchto míst,“ uzavírá Kotík.