„V Česku začne západní a jihozápadní vítr zesilovat během středečního dopoledne – v nárazech bude dosahovat rychlosti až 90 km/h, na horách až 100 km/h. Vítr začne částečně slábnout až během večera,“ napsala v úterý pro Blesk zprávy expertka Dagmar Honsová. Jedná se o „hlubokou oblast nízkého tlaku vzduchu, kterou Němci nazvali Kirsten.“

Nejsilněji v poledne foukalo na Milešovce, v Praze - Karlově, Plzni-Mikulce a také v Tušimicích na Chomutovsku, na všech místech dosahovala síla větru v nárazech 22 metrů za sekundu, což je 79,2 km/h.

Sledujte pohyb bouře na radaru Blesku

Zejména v Beskydech a Jeseníkách hrozilo vzhledem k předchozím srážkám vyšší riziko vyvracení stromů na podmáčené půdě. „Po delším období bez silného větru a vzhledem k olistění stromů je vyšší pravděpodobnost polomů a dalších škod,“ uvedli meteorologové.

Hasiči zasahovali více než 700krát

Silný vítr zasáhl ve středu většinu republiky s výjimkou Zlínského kraje a jižních okresů Jihočeského, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Hrozilo poškození lesů a vznik menších škod na budovách, uvedli meteorologové.

Hasiči potvrdili, že několik stovek incidentů museli řešit. „K 20:00 hodině evidujeme 728 technických pomocí spojených převážně s odstraňováním následků silného větru. Aktuálně zasahujeme u 38 událostí. Největší nárůst událostí byl kolem 16 hodiny, kdy jsme zasahovali v jednu chvíli u více než 80 událostí. Nejvíce zasaženými kraji zůstávají kraj Středočeský, Plzeňský, Královéhradecký, Ústecký a k nim se v pozdějších hodinách přidal kraj Jihočeský a Vysočina,“ uvedla ve středu večer mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená.

„Nejčastěji vyjíždíme stále k popadaným stromům a větvím, utrženým střešním krytinám, rozbitému sklu. Na vodní nádrži Rozkoš se převrátila plachetnice, v Chlumci nad Cidlinou zase dětský nafukovací skákací hrad. V okrese Písek (Smetanová Lhota) museli hasiči evakuovat 50 osob z vlaku po nárazu do spadlého stromu,“ dodala Studená.

Výletům do hor je lepší se vyhnout

Vítr rovněž zkomplikoval hašení požáru hromady štěpky Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku. Oheň už od odpoledne zasáhl velkou plochu a stále není pod kontrolou. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. Na místě jich zasahovaly desítky ze Středočeského i Jihočeského kraje. Zásah bude pokračovat i během noci, řekla po 19:00 mluvčí hasičů Tereza Fliegrová. Zraněn nebyl při požáru nikdo.

V Praze na Chodově a v Hloubětíně spadly stromy na zaparkovaná auta. V hlavním městě vítr komplikoval zásah u požáru strniště v Křeslicích nebo požár trávy v Radlické ulici. „Do 15. hodiny evidujeme přes dvě desítky případů spojených s větrem,“ uvedli pražští hasiči na twitteru.

Šumavský národní park vyzval turisty, aby dnes nechodili do lesů. Vzhledem k silnému větru na řadě míst hrozí pády stromů. Podle mluvčí NP Šumava Jana Dvořáka nelze vyloučit to, že na určitá omezení mohou turisté narazit i v následujících dnech. Především kvůli tomu, že na stezkách mohou ležet popadané stromy.

Poruchy na elektrickém vedení

Vítr také přerušil dodávky proudu pro 16 000 domácností, sdělila mluvčí energetické skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Většinu poruch se podařilo odstranit do večera.

„Nejhorší situace nastala dnes (ve středu) ve 14:00, kdy dispečink ČEZ Distribuce evidoval 23 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na napětí nízkém. Bez elektřiny se ocitlo na 16.000 domácností. Nejvíce poruch jsme řešily v kraji Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém,“ uvedla mluvčí ČEZ. Poruchy se ale podle ní dařilo rychle odstraňovat. V 16:00 bylo bez proudu už jen 9000 domácností a po 20:00 pouze tisícovka.

Riziko požárů v Praze

Lidé kvůli hrozícím požárům nemají rozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, ani vypalovat trávu. Nebezpečné je také odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně. Za riziková místa se považují lesy do vzdálenosti 50 metrů od jejich okraje a také všechny parky, lesoparky a zahrady, kde se nachází porost umožňující vznik a šíření požáru. 

Letos je to podruhé, co pražský magistrát zakázal rozdělávání ohňů. Poprvé to bylo od 28. července do 3. srpna. Předloni se kvůli omezení nemohly v dubnu pálit čarodějnice, loni radní pravidla upravili tak, aby to i přes vyhlášení zákazu pod dohledem hasičů možné bylo.

Předpověď na čtvrtek

Před den by mělo oblačno, velké srážky se však neočekávají. Na jihovýchodě bude polojasno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 20 a 20 stupnu Celsia, v noci mezi 12 a 16 stupni Celsia. Vítr bude postupem dne slábnout.

Fotogalerie
87 fotografií