O sv. Augustinu léto opouští krajinu

Pro páteční den najdeme v kalendáři tuto pranostiku, která hovoří o tom, že 28. srpen ukončuje léto. A pro letošní rok bude platit. Zpočátku pátečního dne bude jasno až polojasno, postupně ale bude docházet od západu k přibývání oblačnosti s deštěm, přeháňkami a místy bouřkami.

Počasí u nás začne ovlivňovat studená fronta, která se nad Českem začne vlnit a po jejímž přechodu sem pronikne studený vzduch od severozápadu. Noční teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 až 28 °C, na západě na 20 až 24 °C. Foukat bude mírný jižní až jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, zesilovat bude v bouřkách.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

U Písku vypadla elektřina, hasiči řeší i požár stodoly

Déšť dorazil v pátek do Česka okolo 18. hodiny. V tento čas také začala platit výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která platí před silnými bouřkami pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Královéhradecký a Pardubický kraj a Vysočinu. Napršet může až 40 litrů vody na metr čtvereční a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. „Při postupu k severovýchodu budou bouřky postupně přecházet do trvalého deště,“ uvedl ČHMÚ.

Zhruba polovina z tisícovky obyvatel Čimelic na Písecku zůstala po večerní bouři bez proudu. Čimelický starosta Vladimír Pánek (Nez. - Čimelice a Krsice) řekl, že podle informací energetické firmy E.ON jsou výpadky proudu v okresech Písek a Strakonice. Jihočeští hasiči měli kvůli bouři kolem 20 zásahů. Odklízeli hlavně spadlé stromy na Strakonicku a Písecku.

„Vypadla elektřina, nejde polovina obce, nejdou Rakovice, a když volám na poruchy, je výpadek vysokého napětí v okrese Písek a Strakonice,“ uvedl starosta Pánek. „Řekli mi, že poruchu zatím nenašli, takže nemůžou říct časový horizont, kdy to budou opravovat,“ dodal.

Odlišný incident řeší hasiči v Lázních Toušeň ve Středočeském kraji. Elektrický výboj zde zapálil místní stodolu, na místě je 21 jednotek. Požár je vidět z širokého okolí. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

O víkendu budeme potřebovat deštníky

Také víkend přinese převážně velkou oblačnost a četné srážky. Ty mohou být ojediněle i vydatné. V sobotu bude oblačno až zataženo, během dne na většině území s deštěm nebo přeháňkami, na východě ojediněle bouřky. Noční teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C, na jižní Moravě bude až 28 °C, na západě 17 až 21 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Meteorologové přidali výstrahu řed velmi silnými bouřkami, které zasáhnou v noci na neděli Moravu a Slezsko. Provázet je budou přívalové deště, které mohou rozvodnit řeky. Výstraha na velmi silné nebezpečí platí od sobotních 18:00 do nedělních 5:00. 

V neděli bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle se mohou opět vyskytnout bouřky. Jen přechodně bude polojasno. Noční teploty budou klesat na 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí v Čechách na 15 až 19 °C, na Moravě a ve Slezsku bude 23 až 27 °C.

Začátek školního roku bude studený

Podzimní počasí se bude hlásit v prvním zářijovém týdnu – nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat nejčastěji do 20 °C a oblačnosti i srážek bude hodně. Očekáváme, že od pondělí do středy bude oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami – ranní teploty budou klesat ke 13 až 7 °C, odpolední se zastaví na 16 až 20 °C. Od čtvrtka bude docházet k ubývání oblačnosti, rána zůstanou chladná a nejvyšší odpolední teploty se budou šplhat ke 23 °C.

Fotogalerie
69 fotografií