Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psychicky nemocnou ženu drželi sousedé 25 let v kleci! Zavřeli ji „pro její dobro“

Autor: chal - 
1. září 2020
15:33

Na pěší túře po filipínské provincii Cebu zažila turistka Jedah Curacha Naquienová zážitek, na který asi do konce svého života nezapomene. Když procházela jistou vesnicí, všimla si dospělé ženy zavřené v zamřížované kobce. Jak se Jedah od místních dozvěděla, dotyčná je psychicky nemocná a v kleci prožila posledních 25 let!

Nešťastný příběh asi 45leté Manol začal před čtvrtstoletím, kdy zemřela její matka a následně ji opustil otec. Psychicky nemocná dívka zůstala úplně sama a podle místních hrozilo, že si ublíží. Když jednoho dne málem vešla pod kola projíždějícího nákladního automobilu, sousedé se prý rozhodli, že nemocnou ženu pro její vlastní bezpečí zavřou.

Na vlastní náklady proto vedle domu, ve kterém Manol dřív bydlela s rodiči, vybudovali zděnou kobku s mřížemi a železnými dveřmi. Před 25 lety do ní psychicky nemocnou zamkli a od té doby se střídali v jejím krmení.

Pro Jedah byl výjev naprosto šokující. „I když si neuvědomuje, co se kolem ní děje, takový život si nezaslouží,“ uvedla turistka na svém facebookovém profilu. Jedah se rozhodla uvězněné Manol pomoci a kromě médií kontaktovala i místní úřady. „Musí s tím něco udělat, ona potřebuje zdravotní péči. Vidět ji takhle bylo zničující,“ doplnila.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) na filipínském venkově psychicky nemocní lidé často žijí v naprosto nevyhovujících podmínkách. V roce 2014 svět šokoval podobný případ z Filipín, kdy vyšlo najevo, že jistá rodina držela psychicky nemocného příbuzného 16 let uvázaného jako psa.

darkmarek ( 2. září 2020 08:29 )

A to že mě tam nechaly po ostříhání ležet do rána ve vlastních vlasech je taky bomba.

darkmarek ( 2. září 2020 08:11 )

Ano a zvyky na jednom ústavu v Brně? Například buzení někdy i ve čtyři ráno, pravidelné ranní a večerní posezení bratrů a sester s jejich šíleným řehotem, a dále pokud se stane že nemáte papuče a přijdete ze záchodu s nohama od moči a opravdu debilně to uznávám se zeptáte na mytí tak vám řeknou ne nebudou se mýt! Ale vám už zřejmě 15 let není. Dělají tam zkrátka z lidí blázny.Jednáním a hlavně s pomocí léků! Chcete takové nechutné zvyky také poznávat? Není blázen jako blázen protože protože bez léků a s opravdu láskyplnou podporou rodiny by spousta nemocných vedla brzy jistě normální životy. Zrušme už války vysaďme jim ''léky'' a s pomocí takto ušetřených peněz můžeme všechny trpící na celém světě doslova UKAMENOVAT LÁSKOU.

aeraluna ( 1. září 2020 16:22 )

Oni tam jistě čekali na hraběcí rady paní turistky všechno zná, všude byla, od všeho má klíče a ví jak se co má dělat. Jejich země, jejich kultura, jejich zvyky...pokud jsem tam na návštěvě, je mou povinností to respektovat. Ale ne, bílá sáhiba přijela zachránit svět.

Zobrazit celou diskusi