Jiří D. se vydal na odpolední procházku a výsledkem bylo pět plných košů. Houbovou nadílku pak svěřil své partnerce Janě. „Úlovek byl opravdu vydařený, ale mám s tím pokaždé hodně práce,“ směje se Jana, které zpracovávání hub zabralo tři hodiny. Výsledek je ale dokonalý! Jana připravila houbové menu s polévkou, smaženicí a vepřovým na houbách s rýží. Část hub také nasušila.

Obří pýchavka na řízky

Skvěle se v lese vedlo i Ivě Kinclové z Berounska. „Z pýchavky byly řízky pro celou rodinu,“ popsala houbařka, které s obří houbou pomohl Adámek. Do Brd vyrazil i Dominik a výsledkem byl koš plný nádherných křemenáčů. „Bylo jich asi 150 a daroval jsem je babičce, byla nadšená,“ svěřil houbař.

Dominik našel 150 křemenáčů v brdech v okolí Jinců. Koš daroval své babičce.
Autor: Dominik Mašek

Začínají růst

Podle mykologů teď houby skutečně začínají růst ve velkém. Přeháňky, déšť, ranní mlhy a noční teploty kolem 12 °C po celý týden – to je ideální houbové počasí. Také se jim začne dařit!

„První budou holubinky, špičky nebo žampiony. Ty se objeví hlavně na travnatých plochách, případně okrajích lesů a cest,“ řekl Blesku mykolog Dalibor Marounek. Přijde i čas praváků. „Lesy se musejí pořádně zapařit, pak se objeví klouzci a pořádné hřiby,“ dodal Marounek.

„Situace se určitě zlepšuje, houbám se začíná dařit, a to hlavně na Šumavě, ale i v Jizerských horách. Horší situace je na jižní Moravě, v Polabí a na Nymbursku,“ zní i z České mykologické společnosti.

Fotogalerie
22 fotografií