Dárek pro seniory

Rostislav se vydal na svá oblíbená místa v Beskydech a s sebou si vzal i deník Blesk. „Našel jsem třináct kilo. Vše dostali staří, nemocní a postižení občané z Havířova. Je to už letos asi šedesát kilo hřibů, co jsem jim daroval,“ vysvětlil pro Blesk.cz houbař s tím, že ještě asi tři koše hřibů zůstaly v lese, protože byly červivé.

Radim se na houby vydal do okolí Starých Hamrů v Beskydech. Z nadšení z úspěšné procházky vytvořil pro radost srdce z křemenáčků.

Splněný sen

Na svá místa se vypravila i Jana Ludvíčková, jejímž revírem je okolí Vysokého Mýta. „Přáním každého z nás je, aby mu nikdo nechodil na jeho místa. A to se mi už tři měsíce plní,“ popsala Jana, která na houby s úspěchem vyrazila v rozmezí dvou dnů.  „Houby jsem nasušila a zavařila,“ dodala.

Jana Ludvíčková houbaří kolem Vysokého Mýta.
Autor: archiv Jany Ludvíčkové

4 přepravky za hodinu

Houbám bude přát i deštivé počasí v nejbližších dnech, kdy k nám teplý vítr z jihu zároveň přifoukne vzpomínku na léto. „Praváci, suchohřib hnědý, lišky, kováři, masáci… Roste snad úplně všechno,“ liboval si i houbař Pavel Miškovský z Prahy. Rodinný výlet na Šumavu se Miškovským vskutku vydařil, vždyť čtyři přepravky hub nasbírali za pouhou hodinu!

Meteorologické léto, tedy měsíce červen, červenec a srpen, byly letos nebývale deštivé. Víc, než je pro toto období běžné, napršelo na většině území Česka. Na Vysočině, části jižních Čech a v Javornickém výběžku dokonce i dvojnásobně.

Fotogalerie
17 fotografií