Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První slova Vystrčila po návratu z Tchaj-wanu: Babiš by měl přemýšlet, pak mluvit

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. září 2020
19:32
Autor: ČTK, Mii - 
5. září 2020
12:20

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se v sobotu dopoledne vrátil z Tchaj-wanu do Prahy. Ke kbelskému letišti ho přišla přivítat více než stovka lidí. Členové delegace pak odjeli do Senátu, kde vystoupili na tiskové konferenci. Podle Vystrčila cesta splnila účel a poděkoval všem svým podporovatelům. Šéf Senátu a další členové delegace chtějí seznámit s výsledky své cesty na Tchaj-wan premiéra Andreje Babiše (ANO) a další ministry. Možnosti spolupráce s touto asijskou zemí jsou podle Vystrčila obrovské.

Musíme zřejmě některým našim ministrům včetně pana premiéra ještě znovu vysvětlit, jak obrovský potenciál přivážíme a jakou šancí výsledky naší cesty jsou. My to nejdříve uděláme a následně uvidíme, zda budou ochotni proinvestovat se z krize, která nás čeká, i s pomocí tchajwanských investic,“ uvedl Vystrčil. A dodal, že Babiš by měl při kritice cesty na Tchaj-wan nejdříve přemýšlet, pak mluvit.

Další nejvyšší ústavní činitelé Vystrčilovi cestu na Tchaj-wan už dříve nedoporučili. Tvrdě ji kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou odštěpeneckou provincii. Vystrčila se naopak zastaly Německo, Francie či Slovensko.

Ambasáda: Hrubé porušení suverenity Číny

Kritika přišla ze strany čínské ambasády i dnes. Velvyslanectví označilo cestu za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí. Velvyslanectví to uvedlo v prohlášení zaslaném ČTK. Velvyslanectví vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny.

„Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil i přes nesouhlas čínské i české vlády ve vlastním politickém zájmu trval na návštěvě čínského regionu Tchaj-wan. Jedná se o hrubé porušení národní suverenity Číny, vážné zasahování do vnitřních záležitostí Číny, vážné poškození politické základny čínsko-českých vztahů a závažné porušení základních norem mezinárodních vztahů. Čína ostře odsuzuje takové chování a vyjadřuje silný nesouhlas,“ stojí v prohlášení velvyslanectví.

280 schůzek podnikatelů

„Potenciál důvěry a potenciál ochoty s námi spolupracovat je obrovský. A bude teď naším úkolem, abychom ho zúročili jak na úrovni podnikatelské, tak na úrovni exekutivy,“ prohlásil Vystrčil. Bude podle něho na vládě, zda bude stavět bariéry, nebo mosty.

Čeští podnikatelé, kteří byli součásti delegace, absolvovali na Tchaj-wanu podle předsedy Česko-tchajwanské obchodní komory Pavla Diviše kolem 280 schůzek s tamními protějšky. „Nejeli jsme si tam pro sliby, ale pro příležitosti. Slib nám nepomůže. Teď je na českém byznysu, abychom příležitosti zpracovali a přínos z nich udělali,“ řekl novinářům.

Působení v Česku zvažuje i jedna z tchajwanských bank

Společnost Circular Energy, která se zabývá recyklací plastu, si už na Tchaj-wanu domluvila podle Diviše přímého distributora. Firma Veracity Protocol se s tchwajnskými partnery podle něho dohodla, že jim vytvoří aplikaci pro mobilní telefony, která dokáže rozpoznat padělané roušky. Na spolupráci se dohodla i s tiskárnou cenin. Firma TGS uzavřela dohodu o vývoji obráběcích strojů.

Na tiskové konferenci ke zhodnocení tchajwanské mise vystoupili i další členové delegace z řad senátorů. Česko a Tchaj-wan by mohly spolupracovat například v kybernetické bezpečnosti i v boji proti koronaviru. Ve hře je i zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí, působení v Česku zvažuje i jedna z tchajwanských bank. Mluvilo se o výměně studentů i o další spolupráci v akademické sféře.

Vystrčil: Narovnejme záda

Lidé, kteří přišli přivítat šéfa horní komory Parlamentu, měli transparenty s nápisy „Děkujeme“ a „My jsme Tchajwanci“. Někteří drželi vlajky ČR a EU. Vystrčil jim řekl, že jel na Tchaj-wan kvůli tomu, aby si Češi narovnali záda a aby bylo vidět, že jim nejde jen o žaludky.

Už před pátečním odletem novinářům v Tchaj-peji šéf Senátu řekl, že misi pokládá za úspěšnou. Ostrovní země je podle něj ochotna ekonomicky se více angažovat v Evropě prostřednictvím České republiky a Česko by toho mělo využít. Cestu kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Vyhrůžky ze strany Číny

Čínský ministr zahraničí Wang I pohrozil předsedovi české horní komory, že za misi zaplatí vysokou cenu. Proti výroku se ohradila česká diplomacie i evropští představitelé.

Senátní delegaci na Tchaj-wan doprovázeli zástupci 36 českých firem, které jsou zaměřeny především na moderní a pokročilé technologie. Česko a Tchaj-wan by mohly spolupracovat například v kybernetické bezpečnosti i v boji proti koronaviru. Ve hře je i zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí, působení v Česku zvažuje i jedna z tchajwanských bank nebo Tchajwanská asociace výrobců elektroniky.

Kazin ( 7. září 2020 11:25 )

Ty brďo kolikati lidem vadí Čína .?Kolik s Vás mate doma čínský výrobek nebo aspoň čínské součástky v něm ? Idioti Češi no co dodat ZA HITLERA ZRADCI,ZA KOMUNISTUTU NEJVIC ČLENŮ,A TED VYGUMOVANI BURANI

jjusa2 ( 6. září 2020 11:47 )

gabreta ale kdepak ten by ŘÁD BÍLÉHO LVA nepřijal,ten tak jedině z Tchaj-wanu řád příznivých oblaků stejně jak Kubera.

gabreta ( 6. září 2020 11:15 )

Vítej nám, óóó hrdino!! Zastrčil by měl dostat řád Bílého lva za odvahu a postavit ho do čela Evropského parlamentu!! Takovej blb jim tam chybí!!

adeso ( 6. září 2020 11:01 )

jsem taky pro urychlené zrušení senátu!!! Vidíte ty huby??? Nojo, ale který prase si schválí svou porážku a ztrátu příjmu, vždyť by se to nikde neuživilo!!!!

adeso ( 6. září 2020 10:56 )

ty ***, on žije v Německu tam ty se nikdy nedostaneš, navíc když hovn-- umíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa