Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kim Čong-un zuřil kvůli škodám po tajfunu. Úředníky, kteří neochránili lidi, potrestá

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. září 2020
19:46

Severokorejský diktátor Kim Čong-un zavítal na inspekci do oblastí, které zasáhl tajfun Maysak, ze zveřejněných snímků čišela jeho značná nespokojenost se situací. Ještě na místě se zavázal, že potrestá regionální představitele, kteří evidentně nezvládli přípravu na úder živlu. Jak vůdce KLDR poručil, tak se podle severokorejského tisku i stalo a několik místních úředníků bylo „závažně potrestáno“, informoval list The Sun.

Severokorejský deník Rodong sinmun napsal, že si bouře vyžádala desítky mrtvých nebo zraněných, přesný údaj ale nezveřejnil. Maysak zasáhl Korejský poloostrov minulý týden ve středu a ve čtvrtek a provázel ho velmi silný déšť. Tento týden poloostrov zasáhla další bouře Haishen, ta se nejdříve přehnala přes Japonsko.

Kim potrestal místní představitele kvůli tajfunu Maysak. Kim potrestal místní představitele kvůli tajfunu Maysak. | Reuters

Podle severokorejského deníku, který vydává vládní Korejská strana práce, se představitelé neřídili stranickými pokyny, neoznačili nejvíce ohrožené budovy a nesplnili přesně evakuační nařízení. „Bylo přijato rozhodnutí uvalit přísné stranické, administrativní i právní sankce na ty, kdo nesou za oběti odpovědnost,“ napsal Rodong sinmun.

KLDR dosud o následcích bouře neinformovala a zpráva stranického deníku je první oficiální vyjádření. V Pchjongjangu před tajfunem odstranili billboardy a podepřeli stromy u silnic. Nejvíc škod ale živel napáchal ve východní provincii Kangwondo a jejím středisku Wonsanu.

„Vůdce nikdy nechybuje“

Agentura AFP citovala severokorejského uprchlíka An Čchan-ila, podle něhož má potrestání místních představitelů odvrátit pozornost od odpovědnosti vedení země. „Dává se tím najevo, že (vůdce) Kim Čong-un nikdy nechybuje a že způsobené škody jsou důsledkem toho, že níže postavení neplní jeho pokyny,“ tvrdil An.

V Jižní Koreji za sebou Maysak zanechal dva mrtvé a v Pusanu kvůli němu muselo být do provizorních přístřeší evakuováno 2200 lidí.

Maysan postihl také jih Japonska, kde se při něm zranilo několik desítek lidí a byl přerušen proud do tisíců domácností. U japonských břehů ztroskotala nákladní loď převážející téměř 6 tisíc kusů dobytka. Z její 43členné posádky se našli zatím jenom tři námořníci, z nichž dva jsou naživu a jeden zemřel.

Úder dalšího živlu

Další bouře, tajfun Haishen, si na jihozápadě Japonska vyžádal o víkendu jednoho mrtvého a přes 50 zraněných, následně udeřil v Jižní Koreji, kam rovněž přinesl prudké deště a silný vítr. Na deseti jihokorejských letištích bylo v pondělí zrušeno více než 300 letů, nevyjely ani některé vlakové spoje. Zhruba 25 tisíc jihokorejských domácností zůstalo kvůli řádění tajfunu bez elektřiny, do KLDR živel dorazil už značně oslaben, řádil hlavně v přístavním městě Hamhung.

Zobrazit celou diskusi