V kerských lesích na Nymbursku houbařil Tomáš Vopeza z Prahy. „Na deseti metrech čtverečních jsme našli v mechu plno hříbků. Mezi nimi byl i ten na větvi,“ usmíval se úspěšný houbař. Není to jeho první takový nález. „Už před lety jsem našel houbu na kameni,“ vzpomněl si Tomáš Vopeza.

Tenhle hřib byl opravdu na větvi. Narazil na něj Tomáš Vopeza u Kerska.
Autor: Foto pro Blesk - Tomáš Vopeza, Petra Kodešová, Světlana Mehela, Vendula Schindlerová Suchá

Maličké hříbky rostoucí ze šišky našla v lesích u Ještědu na Liberecku i Petra Kodešová. „I když byly maličké, hodila jsem je mezi ostatní a byla z nich smaženice,“ uvedla houbařka.

Na hříbek na šišce narazili i další houbaři. Jak se tam houba dostane? „Šiška nebo větvička je mrtvá organická hmota, kterou proroste mycelium, tedy podhoubí,“ vysvětluje mykolog Pavel Hruška. Obvyklé je to třeba u některých helmovek, ale občas na starém dřevu vyroste i hřib hnědý.

Letní počasí

Pokud chcete zkusit také najít kuriozitu nebo jen nasbírat plný košík, počasí vám bude v nejbližších dnech přát. Obloha bude modrá, sem tam mráček a teploty přes den místy překročí letních pětadvacet. Časná rána už jsou však chladná a výjimečně se mohou objevit i přízemní mrazíky.

Jak bude

Čtvrtek: oblačno až zataženo, místy přeháňky. Noc 10 až 14 °C, den 18 až 22 °C.

Pátek: polojasno, ojediněle přeháňky. Noc 5 až 13 °C, den 21 až 25 °C.

Sobota: polojasno, od jihozápadu oblačno, přeháňky. Noc 7 až 11 °C, den 24 až 28 °C.

Neděle: jasno až polojasno, zpočátku přechodně oblačno. Noc 9 až 13 °C, den 23 až 27 °C.

Fotogalerie
56 fotografií