Během pátečního dne bude přes Česko postupovat tlaková výše dále do Evropy východní. Zpočátku dne ještě bude oblačno, ojediněle mlhy. Postupně se můžeme těšit na ubývání oblačnosti na polojasno nebo jasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí k letním hodnotám 21 až 25 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Víkendové počasí nebude mít chybu

V sobotu bude zpočátku dne skoro jasno až polojasno, během dne počasí v Čechách ovlivní brázda nízkého tlaku vzduchu, která přinese místy přibývání oblačnosti a ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Noční teploty budou klesat ke 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 až 28 °C. Vát bude slabý jižní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

V neděli bude skoro jasno až polojasno. Po ránu ojediněle mlhy. Noční teploty budou klesat na 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 až 28 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Uprostřed září bude 30 °C

A další slunečné dny s tropickými teplotami nás čekají v první polovině nového týdne. Počasí v Česku bude pod vlivem tlakové výše a od jihu k nám bude proudit velmi teplý vzduch, takže se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat nejčastěji mezi 25 až 30 C, v ranních minimech naměříme nejčastěji 16 až 11 °C. Numerické modely se dnes přiklání k tomu, že přibývání oblačnosti s deštěm, přeháňkami a místy bouřky přinese až páteční přechod studené fronty.

Připravte si plavky

Letní a postupně tropické teploty nás budou opět lákat k vodě – její teplota se v přírodních nádržích pohybuje nejčastěji od 18 do 21 °C. Pozor jen místy na znečištění vody a to zejména sinicemi a cerkáriemi.

Léto 2020 bylo nejdeštivější za posledních 10 let

Období meteorologického léta bylo srážkově nadnormální a to zejména díky srážkově nadnormálnímu červnu, kdy spadlo 151% v porovnání dlouhodobým normálem, který je 79 mm. Také srpen byl srážkově nadprůměrný – v průměru spadlo 92 mm. Letošní letní měsíce tak byly nejdeštivější za posledních 10 let.  

Fotogalerie
48 fotografií