„Jedna se pohybuje mezi Srním a Finsterau,“ uvedl ředitel Národního parku Bavorský les Franz Leibl. „Druhá smečka je vidět mezi Železnou Rudou a přehradou Frauenau,“ dodal ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Po prokázání prvních mláďat v roce 2017 je založení druhé smečky dalším mezníkem v populačním vývoji vlků. U Srní se zoologům podařilo zaznamenat kojící vlčici, další fotopast zachytila čtyři vlčata.

Neměli důkaz

Zvířata, která využívají západní část Šumavy a tedy i Bavorského lesa, jsou od minulé zimy pravidelně fotografována kamerami pro monitoring divoké zvěře. Genetické analýzy vzorků trusu naznačovaly, že se tam od té doby mohlo kromě dvou dospělých vlků zdržovat i jedno mladé zvíře, což by naznačovalo vytvoření smečky.

Do minulého týdne to však byl jen předpoklad. Teprve těsná spolupráce vědců z týmu Aleše Vorla z České zemědělské univerzity a s odborníky z obou národních parků, přinesla nové informace.

Pustili jim vytí

Zoologové vlky stopovali speciálně cvičeným psem a pustili jim simulaci vlčího vytí. „Podařilo se nám prokázat přítomnost mláďat ve dvou vzdálených místech, což potvrdilo reprodukci a výskyt nejen původní, ale i další nové smečky. Na akustickou stimulaci vlci v obou oblastech reagovali vytím, přičemž se dalo rozlišit, že v obou smečkách jsou i letošní mláďata,“ řekl Vorel.

Vlci už i na jihu hor Správa Národního parku Šumava má zároveň záznamy o výskytu dalšího vlka či vlků v jižní části Šumavy, která už nesousedí s NP Bavorský Les. V této oblasti se ale utvoření smečky nepotvrdilo.

Fotogalerie
6 fotografií