Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropa Čechům a hlavně Pražanům zavírá dveře: Kam všude musíte mít na cestu i test?

Autor: ČTK, tsv - 
15. září 2020
12:25

Cestování po světě kvůli koronavirové pandemii není jako dřív a zřejmě ještě dlouho nebude. Při cestách na Slovensko budou muset Češi předložit negativní test na koronavirus ne starší než 72 hodin. Do USA se kromě výjimek nepodívá nikdo ze zemí schengenského prostoru. Hranice pro všechny turisty zavřelo i Maďarsko. Nejhorší je situace pro Prahu a lidi, kteří v ní bydlí nebo pracují - bez karantény nebo testu nesmí ani do Německa nebo Nizozemska.

Uzavření hranic, o kterém vláda kvůli šíření koronaviru rozhodla krátce po vyhlášení nouzového stavu 12. března, patřilo k nejvážnějším zásahům do běžného života. Do ciziny a zpět mohly jen vybrané skupiny lidí, například řidiči kamionů nebo později také „pendleři“, kteří denně dojíždějí do ciziny za prací. Zákaz vstupu cizinců na území ČR a cest Čechů do zahraničí, platný od 16. března, skončil 24. dubna, ještě další téměř dva měsíce ale trvalo, než se cestování vrátilo alespoň částečně k normálu.

Formální konec zákazu totiž ještě neznamenal obnovení cest do zahraničí, řada zemí (včetně ČR a jejích sousedů) totiž od návštěvníků vyžadovala negativní test na koronavirus. Režim se pro Čechy začal uvolňovat koncem května, kdy se nejprve pro kratší cesty navzájem otevřely Česká republika, Slovensko a Maďarsko. Od 4. června se cestování mezi ČR, Slovenskem a Rakouskem vrátilo do předkoronavirové podoby, o den později přibylo také Maďarsko.

Začátkem června pak česká vláda schválila systém, ve kterém rozdělila země Evropské unie podle rizika nákazy na tři skupiny, určující od poloviny června režim při návratu do ČR. Ve stejné době se také uvolnilo cestování v rámci většiny zemí EU, omezení ale stále zůstávají v platnosti pro většinu ostatních zemí světa. S opět rostoucími počty případů nákazy v řadě zemí Evropy všetně České republiky se ale pravidla během léta v některých zemích znovu zpřísnila.

Jak se Čechům omezilo cestování

Nadvakrát například omezilo příjezdy Čechů Slovinsko, které nejprve vyřadilo ČR z bezpečných států již počátkem července, o pár dní později ale omezení ohraničilo jen na Moravskoslezský kraj. Bez omezení mohli Češi znovu do Slovinska cestovat od 17. července, ale od 7. srpna byla ČR znovu zařazena mezi středně rizikové státy. Po vstupu do země je tak nyní pro Čechy až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Netýká se to jen tranzitu na nejdéle 12 hodin.

Podobná situace se opakovala také v případě Estonska, které vyřadilo Českou republiku ze seznamu bezpečných států už na začátku července, aby jej do něj poté nakrátko vrátilo a 24. července opět vyřadilo. Češi tak musí při cestě do tohoto státu do čtrnáctidenní karantény. Stejná situace platí pro české občany také v Lotyšsku. Mezi další evropské státy, které pro Čechy zavedly povinnou karanténu, patří Norsko nebo od 29. srpna Velká Británie.

Od začátku září uzavřelo své hranice také Maďarsko, které přitom v květnu patřilo k prvním zemím, kam mohli Češi vyjet. Budapešť ovšem zakázala příjezdy turistů ze všech zemí a pro občany zemí Visegrádské čtyřky (V4), tedy ČR, Polska a Slovenska, naopak platí mírnější pravidla. Do Maďarska totiž mohou v případě, že předloží negativní test na koronavirus, který nebude starší než pět dnů. Výjimka pro lidi z těchto středoevropských zemí se ale nelíbí Evropské komisi.

Nejnověji omezily minulý týden Čechům cesty Německo a Belgie, týká se to ovšem jen obyvatel Prahy. Ti musejí při cestách do těchto dvou zemí buď předložit negativní test na koronavirus, nebo zůstat na dva týdny v karanténě. Přidaly se také Dánsko a Švýcarsko, které na seznam rizikových zemí zařadily celou ČR. Do Dánska budou vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod. Turisté nikoliv. Ve Švýcarsku musejí lidé po příjezdu z ČR do desetidenní karantény.

Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Česko kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země. Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus ne starší 72 hodin nebo na Slovensku nastoupit do pětidenní karantény a následně podstoupit test. Povinnost se nebude vztahovat na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

Británie od 29. srpna zařadila ČR spolu s dalšími zeměmi na svůj karanténní seznam. Lidé, kteří do Británie přicestují z ČR, musejí podstoupit karanténu v délce 14 dní. Až na výjimky musí před cestou do Spojeného království všichni cestující vyplnit tzv. kontaktní formulář.

Dánsko zařadilo Českou republiku na seznam rizikových zemí kvůli vysokému nárůstu případů nákazy koronavirem. Od půlnoci 11. září jsou do Dánska vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod. Turisté nikoliv.

Estonsko naposledy vyřadilo ČR ze seznamu bezpečných států 24. července. Estonsko seznam každý týden aktualizuje, nyní Češi musí při cestě do tohoto státu v týdnu od 14. do 20. září do čtrnáctidenní karantény. Od 1. září je možné ji zkrátit na sedm dnů dvěma negativními testy. Podobná opatření zavedly vůči český občanům i Lotyšsko a Litva.

Česko je od srpna ve skupině zemí, ze kterých nelze do Finska volně cestovat. Pro cestující z České republiky platí, že mohou do Finska přicestovat pouze v odůvodněných případech (práce, rodina, škola). Tyto důvody musí český občan doložit. Po příjezdu je doporučena 14denní karanténa.

Lidé z ČR musí před cestou do Irska vyplnit online formulář, v němž uvedou důvod své cesty do země, a po jeho odeslání obdrží e-mail, který předloží na hranicích Irska. Čeští občané se poté musí podrobit karanténě, která může být v závislosti na délce pobytu v Irsku dlouhá až 14 dní.

Nizozemsko ode dneška kvůli koronaviru zařadilo mezi rizikové regiony Prahu. Lidé, kteří zde pobývali, mají jít po příjezdu do Nizozemska do desetidenní karantény. Netýká se to mimo jiné tranzitu přes Nizozemsko včetně přestupů na letištích a některých profesí, pokud nemají příznaky nemoci covid-19.

Lidé přijíždějící z ČR do Norska musí s platností od 8. srpna strávit deset dní v karanténě. Po dobu karantény je třeba setrvat na jedné pevné adrese, ubytování v kempech, pod stanem ani turistika obytným vozem nesplňuje podmínky pobytu v karanténě. Negativní test na covid-19 se nevyžaduje a nelze jím nahradit nástup do karantény po příjezdu do země.

Švýcarsko zařadilo Českou republiku kvůli šíření koronaviru na seznam rizikových zemí. Od 14. září budou muset lidé po příjezdu z ČR do desetidenní karantény.

Naopak ČR má ze zemí EU na seznamu rizikových států Španělsko (původně bez Kanárských ostrovů, od 14. září to platí pro celou zemi), ministerstvo zdravotnictví také důrazně doporučuje všem lidem zvážit cestu do Francie.

Některé země stále zůstávají pro Čechy úplně uzavřené, týká se to například Spojených států. Tam nemůže cestovat nikdo, kdo v předchozích 14 dnech pobýval na území států schengenského prostoru, Velké Británie, Irska, Brazílie, Číny nebo Íránu (výjimku mají američtí občané, členové jejich rodiny a držitelé takzvané zelené karty). Na druhou stranu jsou USA, v současnosti koronavirem nejpostiženější země světa, zařazeny na český seznam rizikových zemí, pro příjezd je nutný negativní test.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa