Houbař na vršku dvacetimetrového srázu uklouzl a zřítil se dolů. Jeho doprovod mu okamžitě zavolal pomoc.  Na místo dorazila nejprve Horská služba, poté i letečtí záchranáři. Muž ale nejevil známky života.

Oživili ho, ale nezachránili

„Horská služba u něj začala s poskytováním první pomoci, včetně nepřímé srdeční masáže. V resuscitaci muže pak pokračovala také posádka vrtulníku,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Po přibližně 20 minutách se záchranářům podařilo obnovit činnost jeho srdce, poté ho naložili do vrtulníku a převezli do ostravské Fakultní nemocnice.

I přes rychlý transport do špitálu, přišly nakonec špatné zprávy. „Muže se i přes veškerou snahu lékařů nepodařilo zachránit. Svým rozsáhlým zraněním bohužel podlehl,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Houbařské žně

Lesy jsou v těchto dnech plné hub, stejně tak i houbařů. „Houby rostou dost lokálně, nejvíce v podhorských a horských oblastech, ve vyšších polohách a pod jehličnany. Daří se houbařům na Šumavě, v Podkrkonoší a v Jeseníkách. A lokálně všude tam, kde v uplynulých dvou týdnech vydatně pršelo,“ popsal pro Blesk.cz mykolog Michala Mikšík. „Bohužel v příštích dnech čekáme kvůli vyšším teplotám a nedostatku srážek spíše útlum,“ dodal mykolog. Na úlovky čtenářů se můžete podívat v galerii.

Fotogalerie
69 fotografií