Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus prodělala pětina lidí, šokoval ministr. V JAR se mluví o milionech případů

Autor: ČTK - 
16. září 2020
13:57

Zhruba pětina obyvatel Jihoafrické republiky, tedy asi 12 milionů lidí, mohla podle závěrů nové studie prodělat nákazu koronavirem. Podle zpravodajského webu BBC to uvedl jihoafrický ministr zdravotnictví Zweli Mkhize.

V téměř 58milionové Jihoafrické republice se nákaza koronavirem podle vládních statistik prokázala u více než 650 000 lidí, což je výrazně méně, než předpokládají autoři studie. Ta se zaměřila na takzvanou séroprevalenci - tedy množství protilátek v krvi pacientů.

Mkhize v pondělí uvedl, že aktuální pokles nárůstu nakažených v JAR vyvolává otázku ohledně toho, kolik lidí má protilátky na koronavirus. Doplnil, že podle předběžných výsledků se „séroprevalence pohybuje mezi 29 a 40 procenty“. Aktuálně v JAR probíhá výzkum na celostátní úrovni.

Podle vakcinologa a člena poradní komise ministerstva zdravotnictví Shabira Mahdiho může být skutečný celkový počet dosud infikovaných ještě vyšší. Odhaduje, že v hustě osídlených částech JAR se mohlo nakazit 35 až 40 procent obyvatel, celostátně pak až 20 milionů.

Prudký nárůst osob nakažených koronavirem JAR zaznamenala v červenci, kdy denně hlásila 10 000 až 15 000 nových případů. V uplynulých 24 hodinách se tam ale nákaza nově potvrdila u méně než 1000 lidí. Dosud v Jihoafrické republice s onemocněním covid-19 zemřelo přes 15 600 lidí. Míra zotavení však zůstává vysoká - zhruba 89 procent.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa