Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Předražené lampy a čističky vzduchu před koronavirem neochrání, varují odborníci. Jak nenaletět?

Autor: ula - 
20. září 2020
05:00

Pandemie koronaviru opět nabývá na síle a to nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Lidé stále hledají způsoby, jak se chránit proti viru, tak nakupují různé spotřebiče, zvlhčovače, čističky vzduchu a výrobky, u kterých je uvedeno, že ochrání proti virům. Jak ale upozornila britská spotřebitelská organizace Which?, je lepší dodržovat hygienická pravidla, než utrácet za drahé výrobky, které vás před koronavirem stejně neochrání.

Řada výrobků se pyšní tvrzeními o antibakteriálních a antivirových účincích, ale neměli byste se nechat zmást marketingovými tahy.  Britská organizace Which? se věnovala zboží, které slibují ochranu zdraví, ale ve skutečnosti se nevyplatí do nich investovat, protože nepomohou nebo dokonce navodí falešný pocit bezpečí.

UVC světlo je pro člověka škodlivé

„Výrobci mnoha UV zařízení, například lamp, uvádějí, že produkt ničí viry pomocí UV nebo UVC záření. Je pravda, že ultrafialové paprsky jsou pro viry smrtelné a že UV záření se používá k dezinfekci v nemocnicích, ale lékařské přístroje se velmi liší od těch, co si na trhu koupí běžný spotřebitel,“ varuje spotřebitelská organizace dTest.

UVC světlo je navíc pro člověka extrémně škodlivé a může ublížit očím nebo pokožce, proto se musí používat za pečlivě kontrolovaných podmínek. Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno vydala varování před použitím UV záření k dezinfekci pokožky.

Výrobky s UVC zářením nejsou vhodné pro domácnost

Dezinfekce UV zářením v zdravotnických zařízeních se provádí ve specializovaných komorách bez přítomnosti personálu a trvá až 20 minut. Účinnost závisí na síle UV žárovky a době, po kterou jsou mikroby paprskům vystaveny. Je nepravděpodobné, že by krátkodobé působení zařízení k domácímu použití mělo stejný efekt.

„Propagační fotky výrobků ošetřujících chirurgické roušky na různých portálech mohou vzbudit falešný dojem, že použití jednorázových roušek je bezpečné. Nelze tedy spoléhat na výrobky s UVC zářením, protože nejsou vhodné k domácímu použití a nejsou nezbytné mimo nemocniční prostředí,“ říkají odborníci z dTestu.

Čističky vzduchu proti covidu-19 neochrání

Mnohé čističky si poradí i s velmi malými mikročásticemi, na účinek proti viru SARS-CoV-2 však žádná testována nebyla. Nelze tvrdit, že nás před pandemickou nemocí ochrání, a neměli bychom na to spoléhat. Při pobytu doma je však vhodná třeba pro alergiky.

Někteří výrobci situace zneužívají a do popisu svých výrobků na internetu zahrnují ochranu před virem SARS-CoV-2. U jiných výrobků je uvedeno, že nejsou testovány na účinek proti koronaviru, ale že zatočí s viry, které jsou ještě menší.

Neexistuje dostatek důkazů, že by čistička vzduchu nebo zvlhčovač mohly ochránit před nákazou.

Raději větrejte

„Účinnost domácích spotřebičů pro prevenci infekce však záleží na mnoha faktorech. Filtry musí být velmi silné a schopné filtrovat velké objemy vzduchu, takže je v domácnosti obtížné dosáhnout přesné rovnováhy. Investice do takového zboží k ochraně před viry se moc nevyplatí. Jeho účinek lze v tomto případě nahradit pravidelným větráním,“ doporučuje spotřebitelská organizace dTest.

Čistička vzduchu tedy není ochranným prostředkem proti nákaze koronavirem, může však zlepšit kvalitu pobytu doma. Alergiky umí ochránit před zvýšenou prašností, pylovými částicemi nebo kouřem. Čističky s uhlíkovým filtrem částečně zachycují také znečišťující plyny.

Nákaza z povrchů není tak snadná, jak se tvrdilo

Britská organizace Which? také varuje před společnostmi, které nabízí výrobky z látek s antivirovou úpravou.

Například jistá společnost popisovala svůj nový materiál jako „novou revoluční látku na pohovky, která pomáhá udržovat zákazníky v bezpečí“. V tiskové zprávě uvedla že produkt byl testován na koronaviry a prokazatelně snižuje množství viru o 91% už po dvou hodinách.

Na internetových stránkách zmíněné společnosti se však dočtete, že „v žádném případě nelze hovořit o anticovidové látce“. Testy se totiž týkaly jistého druhu kočičích koronavirů. Ve skutečnosti je nepravděpodobné, že se nakazíte z pohovky, a to nezávisle na typu čalounění.

Nedávný článek v lékařském časopise The Lancet naznačil, že tvrzení o přenosu přes kontaminované povrchy bylo zpočátku možná přehnané a k nákaze může dojít nejspíše v případě, že se předmětu dotknete bezprostředně poté, co na něj někdo zakašle nebo kýchne. „Místo útraty za novou antivirovou pohovku je tedy jednodušší a hlavně účinnější dodržovat základní hygienická pravidla při kašlání a kýchání,“ uzavírá spotřebitelská organizace dTest.

Video  Jak správně aplikovat dezinfekci  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa